Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Felére csökkentik félmillió kenyai menekült élelmiszeradagját

A fogyatkozó források és a világban jelenleg tapasztalható humanitárius válságok nagy száma miatt.
Felére kényszerül csökkenteni mintegy félmillió, többségében szomáliai és dél-szudáni menekült élelmiszer fejadagját az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) a fogyatkozó források és a világban jelenleg tapasztalható humanitárius válságok nagy száma miatt - jelentette be a világszervezet szóvivője pénteken New Yorkban.

Farhan Haq elmondta, hogy bár az Élelmezési Világprogram mindent megtett ennek elkerülésére, nem maradt más lehetősége, mint napi ezer kalóriára csökkenteni a Kenyában befogadott félmillió menekült élelmiszeradagját. A szóvivő kifejtette, hogy a kenyai programnak 38 millió dollárra lenne szüksége menekültügyi missziójának következő hat havi működtetéséhez, ebből 15,5 millió dollárra sürgősen az ellátás 2015 januárjáig való biztosításához.

Paul Turnbull, a WFP kenyai programjának igazgatóhelyettese sajtóközleményben úgy fogalmazott, a fejadag felére csökkentése a legvégső eszközük, és azért kell ehhez folyamodniuk, hogy 10 hétig kihúzzák a rendelkezésre álló élelmiszerkészletből, miközben segítséget próbálnak szerezni a nemzetközi közösségtől.

Az Élelmezési Világprogram havi 9700 tonna élelmiszert oszt szét a Kenyában lévő mintegy 500 ezer menekült között, aminek a költsége csaknem 10 millió dollár. A menekültek gabonafélét, hüvelyeseket, növényi olajat, tápanyagban gazdag kukorica-szója keveréket és sót kapnak, napi és fejenkénti 2100 kalóriányit. A kisgyerekek és a terhes nők és a szoptató anyák különleges élelmiszereket kapnak, nehogy alultápláltak legyenek.

A WPF teljes mértékben önkéntes hozzájárulásokból fedezi a segélyek költségét. Kenyában 2015. január végén számítanak az újabb élelmiszerszállítmányra, az Egyesült Államokból érkező segély hat hétre lesz elegendő. Addig marad a fél adag.

Az Élelmezési Világprogram tájékoztatása szerint 2014-ben 68,8 millió dollárnyi segélyt kaptak a kenyai misszióra.

Az ENSZ jelenleg öt nagy humanitárius válságot kezel, a szíriait, az irakit, a dél-szudánit, a közép-afrikai köztársaságbelit és a nyugat-afrikait. A WFP arra számít, hogy máshol is a kenyaihoz hasonló intézkedést kell hoznia. Októberben már arra kényszerült, hogy csökkentse a szíriai menekültek adagját. Észak-Korea és Kongó esetében is meg kellett ezt tennie a közelmúltban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: az orosz agresszió fenyegetés a világnak

Újfent élesen bírálta az amerikai elnök Oroszországot az ukrán válságban játszott szerepe miatt. Tovább olvasom