Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Gyilkos denevér-kór miatt zárják le a barlangokat

Egyesült Államok - Több ezer barlangot és elhagyatott bányát zárnak le jövőre az Egyesült Államok néhány államában, hogy a kalandvágyó túrázók és felfedezők még véletlenül se terjeszthessék tovább a denevéreket pusztító halálos kórt.
Az amerikai erdészeti szolgálat közlése szerint Coloradóban, Wyomingban, Nebraskában, Kansasban és Dél-Dakotában fogják lezárni a barlangokat, hogy megakadályozzák az úgynevezett "fehérorr-szindróma" terjedését, amely eddig mintegy egymillió denevér pusztulását okozta az Egyesült Államok keleti és déli területein, jelenleg pedig nyugat felé terjed tovább.

Tony Dixon, megbízott körzeti erdész szerint nincs értelme a kivételezésnek, hiszen a fertőzött államokat átszelő Sziklás-hegység területén rengeteg a barlang. Az erdész éppen ezért arra kérte a helyi barlangászokat, hogy segítsenek kideríteni, mely bányákban és barlangokban élnek denevérek. Így ugyanis fennáll a lehetősége, hogy az üres barlangokat újra megnyissák. A Sziklás-hegység azon része, amely kiterjed az öt fertőzött állam területére (mintegy 9 millió hektárnyi erdős és füves terület), több mint 30 ezer elhagyatott bányának és több száz barlangnak ad otthont.

Az Egyesült Államok keleti és déli államaiban már lezárták azokat a denevér lakta barlangokat, amelyek az erdészeti szolgálat felügyelete alatt állnak. Lesznek persze kivételes esetek is a vesztegzár ideje alatt. A tudósok például helyszíni kutatásokat és adatgyűjtést is végezhetnek majd, hogy figyelemmel kísérhessék a fejleményeket. Továbbá forgatócsoportok is bemehetnek majd a barlangokba, miután átestek a szükséges fertőtlenítési eljárásokon.

A fehér-orr szindrómától szenvedő denevérek arcán és szárnyain fehér gombatelep alakul ki. A fertőzés felégeti az állatok zsírtartalékaikat, így a denevérek hamarabb felébrednek hibernált téli álmukból és nem élik túl a felébredés utáni időszakot. A fertőzött példányok szokatlanul viselkednek. Gyakran napközben repülnek és sokan közülük éheznek, vagy megfagynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy busz 22 utassal - halottak is vannak

Kína - Huszonkét utassal Szecsuanban lezuhant egy busz egy nyolc és fél méteres sziklafalon vezető… Tovább olvasom