Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Ha Dél hadgyakorlatozik az USA-val, Észak-Korea megszünteti a fegyverszünetet

Ha Dél-Korea és az Egyesült Államok folytatja két hónaposra tervezett, éves hadgyakorlatát, az 1950-1953 közötti koreai háború végén megkötött fegyverszünet érvényét veszti.

Észak-Korea kedden azzal fenyegetőzött, hogy figyelmen kívül hagyja az 1953-ban kötött fegyverszünetet, ha déli szomszédja, Dél-Korea és az Egyesült Államok folytatja két hónaposra tervezett, éves hadgyakorlatát.

Az észak-koreai hadsereg vezetésének képviselője közleményben szögezte le, hogy az 1950 és 1953 között lezajlott koreai háború harci eseményeit lezáró fegyverszünet "teljes mértékben érvényét fogja veszteni".

A KCNA hivatalos hírügynökség által ismertetett közlemény szerint Phenjan arra készül, hogy a dél-koreai-amerikai katonai manőverekre válaszul beszünteti katonai missziójának munkáját a két országot elválasztó demilitarizált övezetben lévő Panmindzsonban, megszakítja a gyors összeköttetést biztosító "forródrótot", és további ellenlépéseket tesz.

A fegyverszüneti egyezmény kiiktatását Phenjan a március 11-i dátumhoz köti. "Amikor a hadgyakorlat március 11-én a fő fázisába lép", a tűzszüneti egyezmény hatályát veszti - fenyegetőzött Phenjan a közleményben. Ez nem az első ilyen fenyegetés február óta, mikor Észak-Korea egyszer már felidézte Dél-Korea "teljes megsemmisülésének" képét.

A közlemény megjelenése gyakorlatilag egybeesik azzal a hírrel, hogy a KNDK hagyományos szövetségese, Kína megállapodott az Egyesült Államokkal abban, hogy újabb büntetőintézkedéseket kezdeményeznek az ENSZ-ben a február 12-én végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantás miatt.

A koreai háború befejezése, 1953 óta a fegyverszüneti vonal, illetve az annak két oldalán létesített demilitarizált övezet osztja ketté a Koreai-félszigetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azbesztszennyezés miatt lezárták az Európai Parlament egy részét

Azbesztszennyezés miatt lezárták az Európai Parlament (EP) strasbourgi épületének egy részét -… Tovább olvasom