Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Hague: ˝messze nem biztos˝ Skócia felvétele az EU-ba

Skóciában népszavazást tartanak az ország függetlenné válásáról, így viszont kérdéses az, hogy új tagállamként bekerülhet-e az EU-ba.
"Messze nem vehető bizonyosra", hogy Skóciát függetlenné válása esetén belátható időn belül új tagállamként felveszik az Európai Unióba - írta a skót kormányfőnek címzett, hétfőn ismertetett levelében a brit külügyminiszter.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

A kampány egyik fő ütközőpontja az, hogy Skócia a függetlenség elnyerése esetén önálló országként mennyi idő alatt válhat EU-taggá. Salmond rendre hangoztatott álláspontja szerint ez elérhető a szeptemberi népszavazás és a függetlenség tényleges kikiáltásának tervezett időpontja, vagyis 2016 tavasza között, ezt azonban a brit kormány és független szakértők is erőteljesen vitatják.

William Hague brit külügyminiszter a skót kormányfőnek küldött - Salmond brüsszeli látogatása elé időzített - levelében, amelyet a minisztérium ismertetett hétfőn, pontokba szedve, kemény hangvételben ad kifejezést kétségeinek Skócia gyors EU-csatlakozásának kilátásaival kapcsolatban.

Hague szerint Salmond kész tényként állította be a skót választók számára azt a személyes vágyát, hogy Skóciát a függetlenségi népszavazás utáni másfél éves átmeneti időszak végére felveszik az Európai Unióba. "Az igazság azonban az, hogy ez messze nem tekinthető bizonyosnak" - áll a külügyminiszter levelében. Hague felteszi a kérdést Salmondnak, hogy "van-e B-terv" arra az esetre, ha a határidőre mégsem sikerülne Skócia EU-csatlakozása.

Hague felidézi azt is, hogy a közös uniós agrárpolitika 2014-2020-ra szóló költségvetéséről már megszületett a megállapodás, és a skót gazdálkodók csak más tagállamok mezőgazdászainak kárára juthatnának hozzá e támogatásokhoz, ha Skócia új tagállamként csatlakozna az EU-hoz. Alig leplezett iróniával felteszi azt a kérdést is Salmondnak, hogy hány tagállam jelezte hajlandóságát pénzügyi veszteségek elviselésére a független Skócia támogatása érdekében.

Hague a levélben megkérdezi, hogy a skót kormányfő szerint miként lehet majd meggyőzni a 28 többi EU-tagállamot a Nagy-Britannia által elért egyedi kimaradási megállapodásoknak az érvényesítésére Skócia esetében is. E megállapodások alapján maradt ki London az euróövezetből és a belső határellenőrzést lebontó schengeni egyezményből. William Hague felhívja Salmond figyelmét arra, hogy a legutóbb EU-taggá vált országok mindegyikének el kellett fogadnia a kötelező csatlakozást az euróövezethez és Schengenhez.

A skót EU-tagsággal kapcsolatban már brüsszeli részről is elhangzottak erőteljes kételyek.

Az Európai Bizottság elnöke,José Manuel Barroso a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: ha egy olyan új ország, amelyik egy jelenlegi EU-tagállamból vált ki, önállóan csatlakozni kíván az EU-hoz, akkor új csatlakozási kérelmet kell benyújtania, és ezt az összes többi tagállamnak egyhangúlag jóvá kell hagynia. "Roppant nehéz lenne elérni, sőt lehetetlennek is bizonyulhat" az egyhangú jóváhagyás elérése ilyen esetben - fogalmazott rendkívüli feltűnést keltő és skót kormánypárti politikusok által élesen bírált nyilatkozatában az EU-bizottság elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kivételével továbbra is fogva tartják az EBESZ-megfigyelőket Szlovjanszkban

Továbbra is fogva tartják a nemzetközi katonai megfigyelőket az oroszbarát szeparatisták a… Tovább olvasom