Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Iránhoz kötődő iszlám központokat foglalnának le az USA-ban

Ha a lefoglalásra sor kerül, akkor ez lesz a terrorizmus elleni amerikai harc történetében a legnagyobb ilyen akció.
Az amerikai szövetségi igazságszolgáltatás lépéseket tett csütörtökön négy olyan iszlám központ és egy New York-i felhőkarcoló lefoglalására, amelyek tulajdonosa a feltételezések szerint az iráni kormány "meghosszabbított karjának" számít az Egyesült Államokban. A manhattani ügyészség egy polgári peres eljárás keretében kezdeményezte egy New York-i, egy marylandi, egy kaliforniai és egy houstoni, mecsetekből és iskolákból álló iszlám centrum, továbbá egy 36 emeletes New York-i toronyház és egy 40 hektáros virginiai birtok lefoglalását.

Az 500 millió dollár összértékű vagyon tulajdonosa az Alavi Alapítvány, amely az ügyészek szerint az iráni kormánynak van alárendelve. Az ügyészség szerint a nonprofit alapon működő alapítvány az Assa nevű fedőcéggel együttműködve dollármilliókat utal át az iráni tulajdonú Bank Melli pénzintézetnek abból a bevételből, amely a felhőkarcoló irodának bérbeadásával keletkezik. A bankot az amerikai pénzügyminisztérium korábban azzal vádolta meg, hogy részt vesz az iráni nukleáris fegyverprogram finanszírozásában.

Ha a lefoglalásra sor kerül, akkor ez lesz a terrorizmus elleni amerikai harc történetében a legnagyobb ilyen akció. A lépés azért a terrorizmus elleni küzdelem része, mert az amerikai kormány a terrorizmus szponzorálásával vádolja Teheránt. Az ügy azért is különleges, mert az amerikai igazságszolgáltatás csak a legritkább esetben határoz egy egyházi intézmény elkobzásáról, az amerikai alkotmány első kiegészítése ugyanis szigorúan védi a vallásgyakorlás szabadságát.

Megfigyelők szerint a síita mecsetek elleni szövetségi fellépés bizonyosan megrontja az amerikai kormány és az amerikai muzulmánok közötti viszonyt. Utóbbiak közül sokan attól tartanak: a kormány muzulmánellenes válaszlépésekre készül annak nyomán, hogy a múlt heti texasi vérengzést egy katonai bázison egy muzulmán katonaorvos hajtotta végre. A szóban forgó négy mecset és a New York-i Piaget épület egyelőre nem zár be, a bírósági eljárás elhúzódhat. Azt nem tudni, hogy mi lenne az ingatlanok sorsa, ha a kormány lefoglalná őket, az ilyen épületeket általában értékesítik.

Michael Rubin, az American Enterprise Institute nevű kutatóintézet Irán-szakértője szerint az ügyészségi akció nem az amerikai kormány lépése, amellyel nyomást akarna gyakorolni Teheránra atomprogramjának feladása érdekében. Az időzítés szerinte véletlen, az Alavi Alapítvánnyal kapcsolatos gyanús ügyek kibogozása ugyanis már három adminisztráció óta tart.

Olvasóink írták

  • 1. Pinaman 2009. november 17. 19:45
    „Talan akkor az izraeli kotodesu tulajdonokat is le kene foglalni, ja hogy man le van? ezt hijjak USA-nak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyesül a British Airways és az Iberia

Előzetes megállapodásra jutott az egyesülésről a British Airways és a spanyol Iberia légitársaság. Tovább olvasom