Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Isztambul: Az Amnesty International két halottról és ezernél több sérültről tud

Az AI közölte, éjjel-nappal nyitva tartja az erőszakcselekmények fő helyszínéhez, az isztambuli Taksim térhez közeli irodáját.
Az Amnesty International tudomása szerint a kormányellenes demonstrációk legalább két részvevője meghalt Isztambulban a tüntetők elleni rendőri erőszak következtében.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szombat este Londonban kiadott nyilatkozatában közölte, hogy a hozzá befutott jelentések szerint a tiltakozók és a rendőrség összecsapásaiban több mint ezren megsérültek.

Az AI közölte azt is, hogy éjjel-nappal nyitva tartja az erőszakcselekmények fő helyszínéhez, az isztambuli Taksim térhez közeli irodáját, ahol a rendőri erőszak elől menekülő demonstrálók menedékre lelhetnek. Az irodában folyamatosan húsz orvos dolgozik a sérült tüntetők ellátásán.

Az Amnesty International szombati londoni közleménye szerint a könnygázgránátok "nem megfelelő" rendőrségi alkalmazása járt a legsúlyosabb következményekkel. Nem is lehet tudni, hogy emiatt hányan sérültek meg, de vannak információk arról, hogy a kilőtt könnygázgránátok sok esetben súlyos fejsérüléseket okoztak az eltalált tüntetőknek.

Számos alkalommal a rendőrség szándékosan vett célba tüntetőket a könnygázgránátokkal, és hírek szerint sok demonstráló elvesztette látását a közelről kilőtt könnygáztöltetek miatt - áll az emberi jogi szervezet jelentésében.

Az AI tudomása szerint a rendőrség szorosan beépített térségekben is használt könnygázt, márpedig ennek az eszköznek a bevetése ilyen területeken különösen veszélyes az egészségre. Egyes esetekben könnygázgránátokat lőttek be olyan lakásokba és üzlethelyiségekbe is, amelyek menekülő tüntetőket fogadtak be.

Az Amnesty International olyan jelentéseket is kapott, amelyek szerint tüntetőket 12 órán át tartottak fogva túlzsúfolt, forró rendőrségi járművekben, étel, víz és mellékhelyiség használatának lehetősége nélkül. A szervezetnek információi vannak arról is, hogy sérült demonstrálóktól - rendőri őrizetben vagy az utcákon - megtagadták a megfelelő orvosi ellátáshoz való hozzáférést.

Ügyvédek elmondták az emberi jogi szervezetnek, hogy a rendőrség olyan sérült tüntetőket is fogva tart rendőrőrsökön, akiknek kórházi kezelésre lenne szükségük - áll a szombati londoni közleményben.

A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a tiltakozók nagyon kevés esetben léptek fel erőszakosan, így egyértelmű, hogy a rendőri erő alkalmazásának nem lehetett célja az erőszakcselekmények visszaszorítása; a valós cél a tüntetők elriasztása a további tiltakozó akcióktól.

Az Amnesty International közölte: világszerte sürgős felhívást intézett aktivistáihoz, hogy lépjenek akcióba Törökországgal kapcsolatban, és felszólítja Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt, hogy haladéktalanul intézkedjen a rendőri erőszak leállítása érdekében.

A szervezet európai igazgatója, John Dalhusien a közleményben "szégyenteljesnek" nevezte a teljesen békés tiltakozó megmozdulások elleni "szélsőségesen durva" fellépést.

Korábban írtuk:

Isztambulban a rendőrség váratlanul megkezdte kivonulását az elmúlt két nap összecsapásainak fő helyszínéről, a Taksim térről, elbontva az ott korábban felállított barikádokat. A teret azonnal emberek ezrei özönlötték el.

A fordulatot megfigyelők meglepőnek minősítették, mert Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök alig néhány órával korábban magabiztosan kijelentette: a rendőrség "tegnap is ott volt, ma is ott van és holnap is ott lesz, hiszen nem engedhetjük, hogy a Taksim téren a szélsőségesek azt csináljanak, amit akarnak."

Erdogan közölte: nem vonja vissza azt az építési tervet - a Taksim tér melletti Gezi park zöldövezetének kárára bevásárlóközpont épülne - , ami az egész tüntetést kirobbantotta. Egyben felszólította a tiltakozókat akciójuk azonnali abbahagyására - igaz, elismerte, hogy a rendőrség talán túlzottan reagált a könnygáz bevetésével, s megígérte ennek kivizsgálását.

A térre beözönlők lelkesen ünnepelték győzelmüket, tűzijáték-rakétákat lőttek fel, s egyesek a kivonuló rendőröket is megdobálták.

A megfigyelők mindezt úgy értékelik, hogy Erdogan visszavonulót fújt. Ebben nyilván szerepet játszott, hogy a tiltakozás más városokra, köztük Izmirre és Antalijára is átterjedt, Ankarában pedig a tüntetők a parlamenthez akartak vonulni. Itt - Isztambulhoz hasonlóan - összecsapások is voltak.

A török ellenzéki politikusok nyilatkozataikban a tüntetők pártjára álltak, de még a kormánypárton belül is megszólaltak szombaton bíráló hangok, kritizálva a karhatalmi erők eltúlzott fellépését.

Nem sokkal a rendőrség Taksim térről való kivonása előtt Abdullah Gül államfő egy közleményben minden érintett felet felelősségteljes magatartásra intett, közölve: a tüntetések "nyugtalanító szintet értek el". Előzőleg Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes is bocsánatot kért az isztambuli események miatt, mondván: "ahelyett, hogy könnygázgránátokat lőttek ki azokra az emberekre, akik egy üzletközpont felépítésének terve miatt tiltakoztak, a hatóságoknak inkább meg kellett volna győzni őket, s közölni velük, hogy ők is osztják aggodalmaikat".

A konfliktus gyökere ugyanis a Taksim tér melletti Gezi park tervezett megszüntetése: az Isztambul közepén lévő Taksim tér betondzsungelében a Gezi park jelenti az utolsó zöld menedéket, amelynek helyén a tervek szerint egy újabb bevásárlóközpont épülne. A helyszínen napok óta tüntetők voltak, hogy megakadályozzák a fák kivágását, a rendőrség pedig péntek hajnalban paprikaspray-vel, könnygázzal és vízágyúkkal támadt rájuk. Ezt követően a konfliktus elfajult, s egyre inkább a kormányzat politikája elleni általános tiltakozássá vált.

A jelenlegi kormányzat 2002 óta van hatalmon Törökországban, s noha azóta az egy főre jutó jövedelem jelentősen nőtt, Erdogant ellenfelei azzal vádolják, hogy "iszlamizálni" akarja Törökországot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megszorítások ellen tüntettek Európa több országában

A portugál fővárosban 15 ezren gyűltek össze az IMF lisszaboni irodája előtt. Tovább olvasom