Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Itt a vég?! Fokozódó hőség és szennyezett levegő

Moszkvát súlyos környezeti katasztrófa sújtja, s habár a fővárosi hatóságok naponta közölnek adatokat a levegő szennyezettségéről, csak három adatot tesznek közzé, és félrevezető módon: az emberek ugyanis nem néhány percig, hanem egész nap ezt a levegőt szívják, és a mérgező anyagokból a megengedett mennyiség sokszorosa jut a szervezetükbe.
Erről a Vedomosztyi című lap írt csütörtöki szerkesztőségi cikkében, azt emelve ki, hogy a hatóságok a megengedett normák egyszeri túllépéséről számolnak be, de ez nem enged következtetni arra, mit is lélegeznek be az emberek. Gyakori ugyanis, hogy egy nap nem fordul elő egyszeri kimagasló szennyezettség, de a napi átlagadat sokszorosan a megengedett érték felett van.

Szerdán például a hivatalos közlemény szerint a füstgáz koncentrációja a levegőben 5,7-szeres, a szénhidrogéneké 7-szeres és a tüdőbe jutó részecskéké 3,1-szeres mértékben lépte túl a maximális egyszeri megengedhető értéket.

A napi átlagra lefordítva azonban ez azt jelenti, hogy a füstgáz koncentrációja 9,2, a részecskéké 10,3, és a szénhidrogéneké 184-szeresen haladta meg a megengedhető értéket. Vagyis nem véletlen, hogy a szerdára virradó éjszaka sokan arra ébredtek fel, hogy nem kapnak elég levegőt, a legegészségesebb embereknek is kapart a torka és a feje, és más mérgezési tünetek is jelentkeztek.

A lap rámutatott, hogy a szennyezés jelentős részét okozó erdő- és tőzegtüzeket nem lehet az egyik pillanatról a másikra eloltani, de a hatóságok tehetnének más lépéseket is a helyzet javítása érdekében. Például szigorú bírságokkal rákényszeríthetnék a moszkvai ipari üzemeket, hogy a minimálisra csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat, a személyautók forgalmának korlátozásával a tömegközlekedést használatára bírják a moszkvaiakat, vagy legalább nappalra kitilthatnák a teherautókat a városból.

A gépkocsi-közlekedés és az ipar levegőszennyezésének korlátozása nagyon jelentős mértékben csökkenti a levegő károsanyag-tartalmát. "Sajnos azonban e téren a lakossághoz intézett felhívások nem elegendőek: ez az a ritka eset, ahol élni kell a hatalommal" - írta a Vedomosztyi.

Moszkvában egyre nagyobb a hőség, a levegő a füstköd miatt szinte mérgező: a tiszti főorvos ezért azt tanácsolta csütörtökön a főváros lakóinak, hogy lehetőleg utazzanak el.

Az erdő- és tőzegtüzek pedig tovább dúlnak szerte Oroszországban, és már 50 ember vesztette életét a lángokban.

A hőmérséklet tovább emelkedik a fővárosban, s péntekre 40-42 fokos hőségre számítanak a meteorológusok, s azt remélik, hogy azután már lehűlés következik, bár mindössze 4-6 fokkal csökken majd a hőmérséklet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai országimázs saját sztárokkal

Jao Ming, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság óriása, John Woo filmrendező és Lang Lang… Tovább olvasom