Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Japánt aggasztja a kínai haderő megerősítése

Japánt nyugtalanítja, hogy Kína megerősítette haderejét és kiterjesztette tengeri tevékenységét Ázsiában, többek között a Kelet-kínai-tengeren - jelentette ki a tokiói parlament pénteki ülésén Kan Naoto kormányfő.
"Azt várjuk Pekingtől, hogy a nemzetközi közösség felelős tagjaként viselkedjen" - tette hozzá a japán miniszterelnök.

Kan Naoto ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Kína és Japán közötti békés viszony nemcsak az ázsiai csendes-óceáni régió, hanem az egész világ érdeke, és ezért el kell követni mindent a stratégiai fontosságú, kölcsönösen előnyös kapcsolatok elmélyítése érdekében. A japán kormányfő egyidejűleg annak a nézetnek adott hangot, hogy az országának "sokkal aktívabb diplomáciára és védelmi politikára" van szüksége a közeljövőben.

Kína és Japán között az utóbbi időben rendkívül feszültté vált a viszony, miután a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású vizein egy kínai halászhajó továbbhaladását megakadályozták a japán parti őrség hajói, majd kétszeri összeütközésüket követően a kínai hajót elfogták, kapitányát pedig heteken keresztül fogva tartották. A két ország közötti diplomáciai feszültséget tovább növelte az, hogy a múlt héten őrizetbe vettek négy japánt az észak-kínai Hopej (Hebei) tartományban, mert katonai objektumokról készítettek videofelvételt. Azóta hármat közülük már szabadon engedtek, azt azonban, aki a képsorokat rögzítette, a nyomozás érdekében házi őrizetben tartják. A japán kormányfő követelte Pekingtől, hogy "a legsürgősebben" bocsássa szabadon a csoport negyedik tagját is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbantották egy ungvári üzletember luxusautóját

Felrobbantották egy helyi üzletember és politikus luxusgépkocsiját csütörtök este Ungvár… Tovább olvasom