Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Jó hangulatban zajlik a szavazás Amerikában

Egyesült Államok - Rendben, jó hangulatban zajlik a szavazás az egyesült államokbeli és kanadai magyar külképviseleteken, ahol helyi idő szerint reggel 6-kor megkezdődtek az országgyűlési választások.
Washingtonban Kovács Ildikó, a külképviseleti választási iroda (küvi) elnöke az MTI-t úgy tájékoztatta: a bejegyzett 122 választópolgárból helyi idő szerint 11 óráig 28-an jelentek meg, az első két órában csak ketten szavaztak.

Két választópolgár nem tudta leadni szavazatát, mert nem szerepelt a névjegyzékben. Azt mondták, időben elküldték kérelmüket Magyarországra a helyi jegyzőhöz, ennek ellenére nem kaptak értesítést és a jegyzékben sem szerepeltek.

Volt egy fiatal választópolgár, aki életében először szavazott, emléklapot is kapott. Egy kisgyerekes fiatal házaspár pedig Michigan államból érkezett, átutazta az éjszakát, hogy voksolhasson.

Az amerikai fővárosban a nagykövetségen tartott szavazáson két megfigyelő vett részt. A Fidesz-KDNP képviseletében jelenlevő, Washingtonban élő Nagy Sándor András, egy politikai tanácsadó cég vezetője azt mondta: "minden szépen, simán megy". Kádár Dániel clevelandi orgonakészítő a Jobbik megfigyelőjeként arról beszélt: maximális mértékben elégedett, "a küvi profi módon végzi munkáját", rendesen, barátságosan fogadják a választópolgárokat. Semmilyen problémát nem tapasztalt. Megjegyezte viszont, hogy feleslegesnek érezte a reggel 6 órás nyitást a szombati napon, mivel az első két órában csak ő és felesége adta le voksát.

New Yorkban Vágó Miklós küvi-elnök elmondta: a névjegyzékben szereplő 422 választópolgárból több mint 100-an voksoltak 11-ig, két első szavazó is volt. A szavazás a helyi főkonzulátuson jó hangulatban zajlik. Egy négyfős család nem tudott szavazni, mert nem szerepeltek a névjegyzékben, erről felvették a jegyzőkönyvet.

Los Angelesben - ahol a keleti partnál három órával később nyitott ki a szavazóhelyiség - az első két órában, reggel 8-ig, vagyis közép-európai idő szerint délután 5-ig, csak egy ember adta le szavazatát. Erről Kormes Katalin küvi-elnök tájékoztatott.

A kanadai Ottawában, a magyar nagykövetségen szintén nagyon jó hangulatban, remek tavaszi időben, rendben mennek a dolgok - mondta Nagy-Rébék Ferenc, a választási iroda vezetője. Semmilyen különleges esemény nem történt. A 123 bejegyzett választópolgárból 11 óráig 40 ember jelent meg. Egy szavazó nem voksolhatott, mert nem regisztrálta magát.

Nagy-Rébék elmondta, hogy a választókkal folytatott személyes beszélgetésekből az derült ki: sokan Torontóból érkeztek, ott ugyanis nemrégen bezárt a főkonzulátus, így az ottani magyarok csak a többórás utazásra levő Ottawában tudják gyakorolni választójogukat.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok a külképviseleteken azokra az egyéni választókerületi képviselőjelöltekre és területi listákra adhatják le voksukat, amelyekre a magyarországi lakcímük alapján jogosultak szavazni.

Az amerikai kontinensen összesen hét helyen, az Egyesült Államokon (Washington, New York, Los Angeles) és Kanadán (Ottawa) kívül Argentína, Mexikó és Kuba fővárosában, a Buenos Aires-i, mexikóvárosi, illetve havannai nagykövetségen szavaznak a magyar választópolgárok.

Olvasóink írták

 • 5. barkzso 2010. április 05. 10:11
  „5!

  Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok!”
 • 4. flexsnake 2010. április 04. 19:17
  „:D Alanyi jogon állampolgárságot kapott is szavazott aki még soha nem járt magyarországon :D
  Az amcsik nem vesződnek ilyen hülye szavazási rendszerrel :D
  Egyébként amerikában a fideszre szavaztak, jaj hogy ez még nem nyilvános :D”
 • 3. barkzso 2010. április 04. 09:11
  „Csak jó hangulatban lehet elküldeni a ballibet oda ahová Horn Gáborka mondta :))

  Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok!”
 • 2. DMagóg 2010. április 04. 08:53
  „Kabaré az egész! Bár, a tragikomédia jobban illik rá. Lényeg, a jó hangulat!”
 • 1. szatyi 2010. április 04. 08:37
  „Ha ott élnék,- lehet- nekem is jobb lenne a hangulatom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset történt egy olasz szénerőműben

Olaszország - Egy olasz szénerőműben ammóniaszivárgás következtében életét vesztette egy munkás,… Tovább olvasom