Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Kairó: Obama szerint nem elégséges Mubarak bejelentése

Egyiptom - Nyíltan és élesen megkérdőjelezte Barack Obama amerikai elnök, hogy a Hoszni Mubarak egyiptomi államfő hatalmi jogköreinek az alelnökére történő átruházása azonnali, érdemi és elégséges reformokat jelentene a lázongó arab országnak.

Obama helyi idő szerint csütörtök este Washingtonban közzétett, kemény hangvételű közleményében arra reagált, hogy Hoszni Mubarak néhány órával korábban tévébeszédben bejelentette jogköreinek átruházását Omar Szuleimán alelnökre, de sokak várakozásával ellentétben nem mondott le az elnöki tisztségről.

Barack Obama közleményében úgy fogalmazott: „az egyiptomi népnek azt mondták, hatalmi átmenetről van szó, de egyelőre nem egyértelmű, hogy ez az átmenet azonnali, érdemi és elégséges" lenne.

Egyiptom: egy bejelentés és annak visszhangja a kairói Tahrír téren. Fotó: MTI (galéria)

„Túl sok egyiptomiban maradt meg a kétely afelől, hogy a (kairói) kormánynak komolyan szándékában áll a demokráciába történő igazi átmenet (végrehajtása). A kormány felelőssége, hogy világosan beszéljen az egyiptomi népnek és az egész világnak" – hangsúlyozta Obama a közleményben, a tekintélyelvű módszerekkel kormányzó Mubarak nevének említése nélkül.

Az amerikai elnök hozzáfűzte, hogy az egyiptomi kormánynak még ki kell jelölnie a demokratikus átmenet „hiteles, konkrét és egyértelmű" útját.
Egyúttal felszólította Kairót, tartózkodjon a Mubarak lemondását követelő tüntetőkkel szembeni erőszaktól.

Hoszni Mubarak távozott a hatalomból, de nem mondott le Fotó: MTI (galéria)

Mubarak azon megjegyzésével kapcsolatban, hogy nem enged „külföldi diktátumoknak", Obama leszögezte: az Egyesült Államok a válság kezdete óta azon az állásponton van, hogy Egyiptom sorsát az egyiptomi nép fogja meghatározni. Washington kiáll azonban bizonyos alapelvek, így az egyiptomiak egyetemes jogainak szavatolása mellett, s úgy véli, „ennek az átmenetnek már az elején visszafordíthatatlan politikai változásokkal kell járnia, és látszania kell, hogy az ország tárgyalásos úton jut el a demokráciába" – tette hozzá.

Nicolas Sarkozy szerint „elkerülhetetlen" volt Hoszni Mubarak egyiptomi elnök döntése arról, hogy átadja hatalmi jogköreit. A francia államfő ugyanakkor óva intett attól, hogy Iránhoz hasonló vallási diktatúra jöjjön létre az arab országban.

„Elkerülhetetlen volt (a hatalom átadása)" – mondta Sarkozy a TF1 francia kereskedelmi televízió élő adásában, amelyben elvileg belpolitikai kérdésekre válaszolt, de a műsor végén reagált Mubarak bejelentésére is.

„Azt kívánom teljes szívemből a születő egyiptomi demokráciának, hogy vegye a fáradságot politikai formációk, struktúrák, elvek létrehozásához, annak érdekében, hogy megtalálja a demokrácia útját és ne a vallási diktatúráét, mint ahogy az sajnálatosan Iránban történt a sah távozását követően" – hangsúlyozta a francia elnök.

Hozzátette: „Amit most mi, a nyugati demokráciák tehetünk, az annyi, hogy segíteni kell Egyiptomot, segíteni kell Tunéziát a demokrácia felé vezető úton azért, hogy az egyik rendszerből ne essenek át egy még rosszabba. Ez az erkölcsi feladatunk és ezt diktálja az érdekünk is".

Egyiptomban január 25-én robbantak ki példátlan tüntetések az országot közel harminc éve kormányzó Mubarak hatalmának megdöntésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kairó: Mubarak távozott a hatalomból, de nem mondott le

Az egész napos ellentmondásos hírek, híresztelések után csütörtök késő este Hoszni Mubarak Egyiptom eddig hatalmon lévő elnöke átadta hatalmát alelnökének. Tovább olvasom