Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Kevesebb antibiotikumot akar Kína

Kína - Tavasz óta tartó kampánnyal és minden eddiginél szigorúbb szabályokkal próbálja meg az antibiotikum-felhasználást korlátozni Kína. A problémát a gyógyszerfelírásból maguknak hasznot hajtó orvosok és a lakosság tájékozatlansága nehezíti.
Júliustól a városi szintű kórházak csak ötvenféle, a körzeti szintűek pedig maximum 35-féle antibiotikumot használhatnak a jelenleg több százas készlettel szemben - rendelkezett a kínai egészségügyi minisztérium. Az új szabályozás értelmében a kórházban ápolt betegeknek legfeljebb 60, a járóbetegeknek pedig 20 százaléka kaphat antibiotikumos kezelést.

A szigorítás a minisztérium áprilisban meghirdetett kampányának része, a gyógyszerekkel való visszaélés ugyanis évek óta komoly gondokat okoz az országban. A nemzetközi statisztikák szerint Kínában jelenleg az összes felírt gyógyszer több mint 40 százalékát antibiotikumok teszik ki, szemben a nyugati államok 10 százalékos részarányával. A távol-keleti ország tízszer annyit fogyaszt ebből a gyógyszertípusból, mint az Egyesült Államok. Az antibiotikumok túlzott és indokolatlan használata rezisztencia kialakulását eredményezi, az ellenálló kórokozók elterjedése, mutálódása pedig multirezisztens szuperbaktériumok megjelenéséhez vezet.

Gondot okoz, hogy a kínai lakosság nagy része nem tudja, milyen esetben hat az antibiotikum, s gyakran még a megfázás esetén is ezt - a vírusok ellen egyébként hatástalan - gyógymódot választja. A gyógyszerekkel kapcsolatos információk hiánya mellett a helyzetet az egészségügyi dolgozók hozzá nem értése és egyes orvosok nyereségvágya is rontja, akik a gyógyszerfelírásból hajtanak hasznot maguknak - nyilatkozta a China Daily napilapnak korábban Ma Hsziao-vej (Ma Xiaowei) helyettes egészségügyi miniszter.

A minisztérium tavasszal kezdődött kampányának első lépéseként a gyógyszerek kategorizálásával korlátozta az antibiotikumok elérhetőségét, jelentősen lecsökkentve a szabadon megvásárolható szerek számát. A hatóságok az előírások betartatására is fokozott figyelmet fordítanak majd: így Sanghajban hétfőn több hetes, átfogó ellenőrzés kezdődik, melynek során az antibiotikumok gyógyszereken belüli részarányát és felírásuk indokoltságát vizsgálják majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömeges elbocsátás a munkaügyi ügynökségnél

Németország - Németországban a munkanélküliség rohamos csökkenése miatt állások ezrei kerültek… Tovább olvasom