Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Kilenc eurótagállamot minősített le a Standard & Poors

Kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken a Standard & Poor's. A hitelminősítő megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától, Németország "AAA" osztályzatát viszont érvényben hagyta.

A hitelminősítő megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától, Portugáliának Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott, Németország "AAA" osztályzatát viszont megerősítette.

A nemzetközi hitelminősítő a pénteki európai és amerikai tőzsdezárások után jelentette be hivatalosan a leminősítéseket, amelyek híre azonban már órákkal korábban elterjedt a piacokon.

Franciaország leminősítésének tényét az S&P bejelentése előtt nem sokkal Francois Baroin francia pénzügyminiszter is már nyilvánosságra hozta.

A Standard & Poor's egy fokozattal "AA plusz"-ra minősítette vissza Franciaország államadós-besorolását, amelyet - 14 másik euróövezeti országéval együtt - december 5-én vett negatív kihatású felülvizsgálat alá.

Olaszország osztályzatát két fokozattal az eddigi "A" sávból a már csak gyenge befektetői "BBB plusz"-ra rontotta a cég.

A londoni idő szerint péntek éjjel közzétett teljes lista szerint az S&P két fokozattal rontotta - Olaszország mellett - Ciprus, Portugália és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait, és egy fokozattal Ausztria, Franciaország, Málta, Szlovákia és Szlovénia hosszú lejáratú államadós-osztályzatait.

Portugáliát a cég az eddigi "BBB mínusz"-ról két osztattal a már nem befektetési ajánlású "BB" szintre sorolta vissza. Az új portugál osztályzat egy fokozattal gyengébb az S&P által Magyarországnak december végén megadott besorolásnál.

A Standard & Poor's december 21-én az addigi "BBB mínusz"-ról egy fokozattal a nem befektetői sáv felső szélét jelentő "BB plusz"-ra minősítette át a hosszú távú magyar szuverén deviza- és forintadósság osztályzatait.

Az S&P pénteken megerősítette Belgium, Észtország, Finnország, Németország, Írország, Luxemburg és Hollandia hosszú futamú minősítéseit.

A hitelminősítő egyben megszüntette valamennyi érintett ország negatív felülvizsgálatát, viszont a leminősített államadósok besorolásaira - Szlovákia kivételével - további osztályzatrontás távlati lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe.  

Ciprus hosszú távú besorolásait a december 5-én bejelentett felülvizsgálat nem érintette, mert ennek az országnak a hosszú távú osztályzatai akkor már negatív figyelőlistán voltak.

Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a múlt hónapban cég, mert az akkori indoklás szerint a görög "CC" besorolás - a világ legrosszabb szuverén osztályzata - egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás "viszonylag magas kockázatát jelzi".

Az euróövezeti országok közül jelenleg csak Németország és Szlovákia osztályzatainak kilátása stabil, a többieké negatív.

A Standard & Poor's a péntek éjjeli leminősítésekhez fűzött elemzésében kiemelte: a negatív kilátások "legalább egy a háromhoz esélyt" jeleznek arra, hogy az érintett országok besorolásai még az idén vagy 2013-ban ismét romlanak.

Az eurótagállamok közül az S&P most már csak négyre - Németországra, Finnországra, Hollandiára és Luxemburgra - tart érvényben "AAA" besorolást.

A pénteki leminősítések egyben azt is jelentik, hogy Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen "AAA" besorolású nagy garantáló országa. Ebből a szempontból különösen súlyos fejlemény a francia "AAA" besorolás megvonása, mivel Franciaország volt eddig az EFSF másik legnagyobb, "AAA" osztályzatú garanciavállalója. Elemzők szerint a mentőmechanizmus Franciaország leminősítése nyomán valószínűleg nehezebben - vagy legalábbis kedvezőtlenebb kondíciókkal - lesz képes finanszírozást felhajtani a piacról a gyengébb helyzetű tagállamoknak, elsősorban az Írországnak, Portugáliának és Görögországnak szánt segélycsomagokhoz.

A leminősítés indoklásában a Standard & Poor's közölte: a tavaly december 9-i EU-válságcsúcs eredményei és az azóta elhangzott politikusi nyilatkozatok nyomán a cég véleménye az, hogy az értekezleten elért megállapodás nem hozott olyan mértékű áttörést, amelyre az euróövezet pénzügyi problémáinak teljes körű kezeléséhez lett volna szükség.

A Standard & Poor's szerint emellett a politikai megállapodás nem nyújt elegendő további forrást, sem megfelelő működési rugalmasságot az euróövezeti mentőmechanizmusok megerősítésére, és nem biztosít elégséges támogatást a megnövekedett piaci feszültségeknek kitett szuverén adósok számára.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Apátfalvi** 2012. január 14. 19:35
  „NYILVÁNVALÓAN EZEKBEN AZ ORSZÁGOKBAN IS JOBBOLDALI KORMÁNY VAN HATALMON!!!!! A FIDESZ MŰVE!!!!

  ÉLJEN GYURCSÁNY!”
 • 22. DobóI 2012. január 14. 19:32
  „Lesznek, még ők is bóvli kategóriában... Így jár az EU-s gittegylet.”
 • 21. DobóI 2012. január 14. 19:28
  „Az franciák és többi Eu-s ország most tiltakozik, bezzeg akkor amikor bennünket minősítettek le, akkor ránk mutogattak, meg azóta is folytatják.”
 • 20. orszagzaszlo936 2012. január 14. 19:04
  „S&P, JPM. Kamu hitelminősítők a bankvilág és az usa érdekeinek megfelelően. Most itt a pillanat, az eu se jó. Undorító banda az imf-el együtt. Mi az, amiért ezek <moderálva> a mértékadók? Önjelölt okoskodó bűnbanda! Az ilyenek miatt vannak háborúk és terrorizmus! Ők csinálják a háborút és ők a valódi terroristák!”
 • 19. igazságkereső 2012. január 14. 17:09
  „Újból megkérdezem: a hitelminősítőket ki minősíti,mert politikai bohóckodás az, amit most már művelnek!!”
 • 18. Commander-V2 2012. január 14. 14:42
  „Azok akik szerint ez jogtalan, mégis miért nem adják el az összes devizájukat és vesznek rajta forintot vagy eurót, és miért nem jegyeznek magyar államkötvényt, ha szerintük nem bóvli (kockázatos) befektetés?”
 • 17. bubuk 2012. január 14. 14:25
  „Oké, az USD lenyomta az eurot a világpiacon. Oszt jónapot.”
 • 16. fili-busz 2012. január 14. 14:07
  „Nagy a huncutság itt kérem.
  Mellesleg ez egy jó kamu akció Európa és az euró gyengítésére.
  Az pedig tudjuk kinek felel meg.”
 • 15. Nostradamus 2012. január 14. 13:38
  „Hány ilyen sz@r van már?”
 • 14. Mignon 2012. január 14. 13:18
  „Azert meg kell mondani, hogy a nemetek nagyon ravaszak...!
  :)

  Ugye, most van az EU-nak az Euro-zonat segitö intezmenye, az "EFSF".
  ("European Financial Stability Facility")
  Ez, most közvetetten a franciak miatt le lett minösitve.

  De, a nemeteknek mar van egy tervük, amely 2012 közepetöl lep eletbe, az "ESM".
  ("Europäischer Stabilitätsmechanismus")

  A Rating-Agenturok az ESM-et nem tudjak sehova besorolni, se le-,se fel, mert
  meg nincsen is a penzügyi piacon...

  :)))”
 • 13. deakicska 2012. január 14. 12:54
  „Cirkuszt a népnek és kenyeret!

  Most már jöhetne a kenyér...”
 • 12. Mignon 2012. január 14. 12:32
  „A leminösitesek lenyege, hogy az adott orszag
  -ha hitelt vesz fel, több kamatot kell fizetnie mint eddig...!
  (ez az "A" es "0"-ja az egesznek.

  Franciaorszag leminösitese azert "fajdalmas" nemcsak a franciaknak, hanem az egesz
  EU segelyintezmenyenek az "EFSF"-nek, az un. "Mentöernyö" ("Rettungsschirm")-nek, mert

  ha az EFSF 440 milliard Euro kölcsönt akar nyujtani, akkor az Euro-zonanak
  780 milliard Euros garanciat kell vallalnia...
  Tehat, maga az EU segelyintezmenye is indirekt modon le lesz ertekelve.

  Jelenleg, ha jol tudom az EFSF-nek 750 milliard Euro all rendelkezesere.
  (ebböl 146 milliardot Nemetorszag fizetett be, hogy megmentse a gyengebb orszagokat)”
 • 11. Krampampuli 2012. január 14. 11:45
  „Minősítenek itt már mindenkit, kamu ez az egész. Azért csinálják, hogy legyen miről beszélnie a sajtónak. Ennyi.

  - nem azért. De nem is azért amit a kommunikálnak. Banki kartell spekuláció az egész, ahogy már kezdetektől is lehetett hallani de akkor még mindenki csak legyintett és szűklátókörűen gondolkodott. Talán már változik a vélemény, hogy több ez mint Viktorunk meg a politikája és több mint a kivédhető világpiaci trendek. Mesterséges ez is csakúgy mint a válság kirobbanása pár éve. Kormányzatok csak annyit tehetnek hogy a hatásást kompenzálják és ez sokszor nem racionálisnak nevezhető lépsekkel történhet csak, pedig az csak nem látható teljeskörűen...”
 • 10. jozko 2012. január 14. 11:06
  „Nocsak , a királyok /is/ meztelenek?”
 • 9. mackósajt 2012. január 14. 10:55
  „Erről is Magyarország tehet!”
 • 8. Ebgondolat 2012. január 14. 09:50
  „Akkor remélem, most sokan megnyugszanak, hogy nem magyarország ellen fogtak össze a leminősítő intézetek...”
 • 7. lukrecia 2012. január 14. 08:34
  „Azért ezt feltétlenül olvassátok el, nézzétek meg.
  http://vilaghelyzete.blogspot.com/2012/01/az-imf-igazi-arca-csak-hogy-mindenki.html
  A kommenteket ezután ha , lehetne.”
 • 6. szabozoli22 2012. január 14. 08:27
  „Minősítenek itt már mindenkit, kamu ez az egész. Azért csinálják, hogy legyen miről beszélnie a sajtónak. Ennyi.”
 • 5. lukrecia 2012. január 14. 08:05
  „A világ első számú tŐzsdei szereplői az Angolszász országok. Mai napig az USA indexek határozzák meg , a többi ország indexeit. Amerikának és ezen belül a (New York-i közelkeletitelepesek) gazdasági érdeke , hogy önmaguk felé kedvező minősítések szülessenek. Általában kormányok által is jóváhagyott minősítések ezek. Előre felvett benfentes poziciókkal, majd hirtelen (általában hétvégi) bejelentésekkel. Ha pénteken zárás után jelentenek be egy gazdasági értékelést sokkal nagyobbat szól, hiszen szombaton és vasárnap is tudják tovább döngölni a hírt. A tőzsdei papírok elmozdulása nagyobb lesz pozitív vagy negatív irányba. Az irányt a benfentesek előre tudják, tehát az ő nyereségük óriási lesz, míg a többieké óriási veszteség. A leminősítők a benfentesek hadserege. A leminősítők után a mindenkori kormányok, és azok jegybankjai a legnagyobb manipulátorok. A kis szereplők , a nem kellően felkészültek számára 95% os esély a veszteség.”
 • 4. bánki 2012. január 14. 07:25
  „Az jó amikor a ,,bankárok" minősítik az országokat.

  A liberális gazdasági politikának annyi! A világkereskedelemben forgó ,,virtuális" pénzek vissza fognak hullani a ,,befektetőkre".

  A ,,befektetők halmaza egy igen szűk ,,érdek csoport" kiválasztottjai!

  A történelem - a gazdasági is - ismétli önmagát- Gazdaságban ha jól emlékszem ezt a ciklikusságot Kontratyev elvnek hívják.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Rauf Denktas

Hosszú betegség után nyolcvanéves korában meghalt a ciprusi törökök egykori vezetője, Rauf Denktas. Tovább olvasom