Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Kim Dzsong Un: folytatódik az űrprogram

A sikeres űrkísérlet megmutatta az egész világnak, hogy a Munkapárt és a kormány élni kíván az űr békés meghódításához fűződő törvényes jogával.
Phenjanban nagygyűléssel ünnepelték a sikert

Észak-koreai civilek és katonák százezrei gyűltek össze péntek reggel a főváros, Phenjan egyik főterén, hogy megünnepeljék az ország első műholdjának minapi sikeres felbocsátását - számolt be róla az állami televízió.

A katonai parádéknak szokásosan helyet adó Kim Ir Szen téren az alakzatokba rendezett hatalmas tömeg megtapsolta a hadsereg, a párt és a kormány vezetőinek lelkesítő beszédeit, amelyek az ország fiatal vezetőjének - az apja, Kim Dzsong Il halálát követően alig egy éve hatalomra került - Kim Dzsong Unnak a dicsőségét zengték.

A sikert "vezérlő tábornokunk, Kim Dzsong Un hűsége, bátorsága és bölcsessége tette lehetővé" - jelentette ki Jang Csol, az észak-koreai tudományos akadémia elnöke.

A Kvanmjonszon-3 (Fénylő Csillag) elnevezésű műhold felbocsátása "a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) kiemelkedő ünnepévé vált" - hangoztatta a tömeghez intézett beszédében Kim Gi Nam, a Koreai Munkapárt politikai bizottságának és központi bizottsága titkárságának tagja.
Szavai szerint a hazai technológiák segítségével, a KNDK saját erejéből létrehozott műholdat "a világűr békés célú meghódítására irányuló kormánypolitikának köszönhetően" sikerült Föld körüli pályára állítani.

Észak-Korea szerdán a nemzetközi közösség figyelmeztetésével dacolva állította Föld körüli pályára első műholdját. A felbocsátás kemény bírálatokat váltott ki a nemzetközi közösségben, mivel sokan ballisztikus rakétával végzett, katonai célú kísérletnek tartják a műveletet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint a hordozórakéta indításával Észak-Korea egyértelműen megsértette a testület vonatkozó határozatait.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azonban pénteken kijelentette, hogy országa a tudományos, a technológiai és a műszaki fejlődés érdekében folytatni fogja az űr meghódítását.

Kiemeltek a tengerből egy roncsdarabot

A dél-koreai haditengerészet kiemelte a tengerből annak az észak-koreai hordozórakétának az egyik darabját, amely szerdán állított Föld körüli pályára egy műholdat - közölte pénteken a védelmi minisztérium.

Egy dél-koreai hadihajó a felbocsátás után kevesebb mint két órával talált rá a tengerben egy henger alakú tárgyra, amely feltehetően az első fokozat üzemanyagtartályának egyik darabja lehet. A tengerfenékre merülő, 7,6 méter hosszú, 2,4 méter átmérőjű berendezést egy mélytengeri berendezéssel, nyolc óra alatt sikerült kiemelni a tengerből. A rakétaroncsot mintegy 160 kilométerre nyugatra találták meg a dél-koreai Kunszan kikötőtől, a rakéta röppályájának mentén.

A roncsdarabot szakértők fogják megvizsgálni, és a védelmi tárca abban reménykedik, hogy hasznos információkkal fognak szolgálni az észak-koreai rakétatechnológiáról.

Kim Dzsong Un: folytatódik az űrprogram

Észak-Korea a tudományos, a technológiai és a műszaki fejlődés érdekében folytatni fogja az űr meghódítását - jelentette ki pénteken Kim Dzsong Un észak-koreai vezető két nappal azután, hogy országa első ízben sikeresen Föld körüli pályára állított egy műholdat.

Kim Dzsong Un leszögezte: a sikeres űrkísérlet megmutatta az egész világnak, hogy a Munkapárt és a kormány élni kíván az űr békés meghódításához fűződő törvényes jogával, és ez a szándéka szilárd.

"A jövőben is fel fogunk bocsátani műholdakat a tudomány, a technológia és a gazdaság fejlődése érdekében" - szögezte le az észak-koreai vezető.

Dacolva a nemzetközi közösség figyelmeztetésével Észak-Korea szerdán sikeresen Föld körüli pályára állított egy műholdat. A rakétaindítás kemény bírálatokat váltott ki a nemzetközi közösségben, mivel sokan ballisztikus rakéta tesztelésének tartják a műholdfelbocsátásnak beállított kísérletet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint a hordozórakéta indításával Észak-Korea egyértelműen megsértette a testület vonatkozó határozatait.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. december 14. 17:17
    „Lehet hisztizni az usa-nak és a többinek, de a KNDK-nak pont annyi joga van űreszközt használni mint bárki másnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Susan Rice nem vállalja a külügyminiszteri posztot

Nem vállalja a külügyminiszteri tisztséget az új amerikai kormányban Susan Rice ENSZ-nagykövet. Tovább olvasom