Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Koszovó elismerésére szólított az USA Hágában

Koszovó függetlenségének támogatására kérte az Egyesült Államok kedden az ENSZ Nemzetközi Bíróságát, míg Oroszország a témáról folytatott tárgyalások újraindítása mellett foglalt állást a hágai meghallgatáson.
A Nemzetközi Bíróság a napokban hallgatja meg a hozzászólni kívánó ENSZ-tagországokat a koszovói függetlenség egyoldalú kikiáltásáról, majd néhány hónapon belül saját véleményét is kialakítja a kérdésben.

Az amerikai delegációvezető a keddi meghallgatáson azzal érvelt, hogy a függetlenség kinyilvánítása stabilizáló tényező volt a térségben, míg az orosz felszólalás lényege az volt, hogy a kikiáltással Koszovó megsértette a Szerbia területi egységét kimondó, máig érvényes ENSZ-határozatot.

Az amerikai Harold Hongju Koh szerint az elismerés fő kérdése az, hogy "állandósítani kell-e Koszovó tragikus múltját", vagy engedjék az egykori szerb tartományt egy ígéretesebb jövő felé fordulni. A függetlenség kinyilvánítása szükséges lépés volt, amely segített pontot tenni a Nyugat-Balkán egy viharos történeti korszakának végére - hangoztatta.

A hágai orosz nagykövet, Kirill Gevorgján szerint egyoldalú akciókat egyetlen konfliktus lezárásaként sem lehet kezelni.

Az a tény pedig, hogy a koszovói státusról folytatott tárgyalások nem hoztak eredményt, azt jelenti, hogy nem tekinthetők befejezettnek - tette hozzá.

A főleg albán nemzetiségűek lakta Koszovó függetlenségét eddig a világ 63 országa ismerte el. A tartomány 2008 februárjában a Nyugat támogatásával, de egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amely - deklarálásának módjával együtt - azóta is megosztja a világot.

Az ENSZ Nemzetközi Bírósága - amely kizárólag államok közötti nézeteltéréseket vizsgál - Szerbiának az ENSZ Közgyűlése által is támogatott kérésére foglal állást Koszovó függetlenségének jogszerűségéről. A meghallgatás kilenc napja alatt Szerbia és Koszovó mellett összesen 29 ország sorakoztatja fel érveit a témában.

Felszólalt kedden Hágában Spanyolország is, amely a koszovói függetlenséget ellenző öt európai uniós tagország közé tartozik. Szóvivője szintén a szerb területi integritás tiszteletben tartásának fontossága mellett érvelt, de kitért arra is, hogy ezekben az időkben nem lehet mellőzni a nemzetközi jog rendelkezéseit, márpedig az egyoldalú kikiáltás elfogadása szerinte ezt jelentené.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU: két állam fővárosává kell tenni Jeruzsálemet

A közel-keleti tartós békéhez tárgyalások útján meg kell oldani Jeruzsálem státusát, mégpedig úgy,… Tovább olvasom