Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Koszovó hálás, Szerbia gyászol

Koszovó háláját fejezte ki, Belgrádban viszont az áldozatokat gyászolták szerdán, a Szerbiát sújtó NATO-légicsapások megindításának 11. évfordulóján.
Hashim Thaci koszovói miniszterelnök a függetlenség felé vezető út kulcsfontosságú pillanatának nevezte a NATO beavatkozását, és honfitársai nevében háláját fejezte ki a politikai és katonai vezetőknek a támogatásért.

Az észak-atlanti szövetség 1999. március 24-én indította el légi hadjáratát Szerbia ellen. A 78 napig tartó légicsapás-sorozat "az ország felszabadulásával végződött, ami megteremtette a feltételeket ahhoz, hogy Koszovó létrehozza saját államát és demokratikus identitását" - mutatott rá Thaci. Hozzáfűzte, hogy "Koszovó polgárai, valamint Európa legfiatalabb országának demokratikus és szabad intézményei hálásak minden politikai és katonai vezetőnek azért a jelentős és feltétel nélküli támogatásért, amelyet a kulcsfontosságú pillanatokban nyújtottak".

Belgrádban délben egy percig szóltak a szirénák a légicsapások áldozatainak emlékére. A szerb ortodox egyház vezetője, Irinej pátriárka a Belgrád központjában álló Szent Márk-templomban tart majd gyászmisét. A szerbiai fővárosban még mindig sokhelyütt láthatóak a bombázások nyomai, a néhai Slobodan Milosevic jugoszláv elnök fő hatalmi központjai továbbra is romokban hevernek.

A NATO a légicsapásokkal rákényszerítette Milosevicet, hogy vonja ki Koszovóból a szakadár koszovói albán gerillák ellen fellépő szerb fegyveres erőket. Koszovó 2008. február 17-én kiáltotta ki függetlenségét. Szerbia azonban továbbra is szakadár tartományának tekinti az új államot, és a hágai Nemzetközi Bíróság elé vitte a függetlenség egyoldalú kikiáltásának ügyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertész Imre a párizsi könyvszalon egyik díszvendége

Kertész Imre Nobel-díjas író lesz az egyik díszvendég idén Európa egyik legrangosabb… Tovább olvasom