Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Már Afganisztán az USA leghosszabb háborúja

Egyesült Államok - Már a kilencedik éve tartó afganisztáni katonai művelet az Egyesült Államok leghosszabb háborúja - hangzott el az ABC News keddi tudósításában.
Az afgán műveletek 104. hónapja tartanak, hosszabb ideje mint a 103 hónapig húzódó vietnami háború (1964-1973), amely mindeddig az amerikai történelem leghosszabb háborúja volt.

Az afgán háború rendkívüli támogatottságot élvezett az Egyesült Államokban, amikor 2001 őszén, egy vasárnap elkezdődött. Alig egy hónap telt el a szeptember 11-i, Amerikát ért terrormerényletek után, Bush elnök a közvélemény biztos támogatására számíthatott, amikor légicsapásokat rendelt el Kabul, Dzsalálábád és a tálibok erőssége, Kandahár ellen.

"A világ kollektív akaratának támogatását élvezzük" - mondta annak idején némi túlzással George Bush elnök.

Az amerikai erők november közepére kiűzték a tálibokat a fővárosból, a hónap végére Kandahár közelébe jutottak, december elején a tálib vezetés onnan is elmenekült, és a tengerészgyalogság bázist létesített a kandahári repülőtér mellett. Az egész rövid hadjáratnak tűnt. A háború egyéves évfordulóján, 2002 októberében Donald Rumsfeld védelmi miniszter a CNN-nek büszkén jelentette ki: a tálibok eltűntek, az al-Kaidának nyoma sincs.

Mindezek ellenére a katonai műveletek kezdete után majdnem kilenc évvel az amerikai csapatok még mindig Afganisztánban állomásoznak, és nem látni a háború végét. Az amerikai elnök, a fegyveres erők főparancsnoka utasítására jelenleg az ottani csapatok megerősítése folyik, újabb bonyolult hadműveletek kezdődnek Kandahárnál, és a tálib lázadók is erősítik soraikat.

Az afgán háborúban elesett amerikai katonák száma nemrégen lépte át az ezres mutatót; az utóbbi két napban a koalíciós erők újabb 15, köztük 11 amerikai katonája vesztette életét.

A vietnami háborúban több mint 50 ezer amerikai katona halt meg, ekkora veszteségre Afganisztánban senki nem számít. Az előbbi háború mélyen megosztotta az amerikai társadalmat, szinte az egy évszázaddal korábbi polgárháborús szenvedélyek dúltak, míg az afgán háború nincs annyira a figyelem középpontjában, kisebb indulatokat vált ki. Hasonlóság viszont, hogy az Egyesült Államok mindkét esetben egy távoli, bonyolult és félreértett háborút vív, amelynek nem egyszerű a megoldása.

Mindkét háborús kampány próbára tette, illetve teszi az amerikaiak lelkesedését és türelmét. 104 hónap nagyon hosszú idő, Barack Obama akkor még ismeretlen illinois-i szenátor volt, nem létezett YouTube, és nem volt iPhone, és még egyetlen amerikai katona sem lépett Irak földjére - hangzott el az ABC tudósításában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakoznak a német takarékossági csomag ellen

Heves tiltakozással fogadták a szakszervezetek és a német ellenzéki pártok a német kormány rekord… Tovább olvasom