Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Megalakult Vajdaság kormánya

A kormány élén - sorrendben harmadszor - Bojan Pajtic, a Szerbiát korábban irányító Demokrata Párt vezető politikusa áll.
A Szerbián belül autonóm tartománynak számító Vajdaság parlamentje szerdán jóváhagyta a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) részvételével megalakult helyi kormányt, amelynek élén - sorrendben harmadszor - Bojan Pajtic, a Szerbiát korábban irányító Demokrata Párt (DS) vezető politikusa áll.

A DS által vezetett választási szövetség, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a VMSZ alkotta hárompárti kormány biztos, 76 fős többségre támaszkodhat a 120 fős vajdasági parlamentben, ahol rajtuk kívül még négy párt képviselői vannak jelen.

Az új kormánynak ugyanúgy tizenegy - titkárságnak nevezett - minisztériumi feladatokat ellátó intézménye van, mint az előzőnek. A VMSZ elnöke, a tartományi parlamenti elnökké lett Pásztor István által vezetett, vállalkozásokért felelős titkárságot beolvasztották a munkaügyi, foglalkoztatási és a nemek közti egyenjogúságért felelős titkárságba.

A kormány céljairól szólva Bojan Pajtic kijelentette, hogy a testület együtt akar működni a szerb kormánnyal, annak ellenére, hogy más koalíció alkotja, mint azt. "Vízzel teli hajóban ülünk, és mindnyájunknak együtt kell eltávolítani belőle a vizet" - idézte a meggyilkolt néhai szerb miniszterelnököt, Zoran Djindjicet a politikus.

Pajtic a tartományi kormány fő célkitűzései között említette a munkahelyek megőrzését, a kisebbségi jogoknak a legmagasabb európai normákhoz igazítását, s külföldi beruházásoknak a Vajdaságba vonzását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsaptak a bányászok a rohamrendőrökkel Madridban - fotók

A spanyol ipari minisztérium épülete előtt több ezren gyűltek össze, hogy a megszorítások ellen… Tovább olvasom