Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Megkezdődött a WikiLeaks-ügyben gyanúsított amerikai közlegény pere

A 25 éves Bradley Manning közlegény a vád szerint az Egyesült Államok történetének legjelentősebb államtitok-kiszivárogtatását követte el.
A marylandi Fort Meade-ben hétfőn megkezdődött annak az amerikai katonának a hadbírósági pere, akit azzal vádolnak, hogy titkos katonai információkat tartalmazó iratok százezreit szolgáltatta ki a WikiLeaks portálnak.

A 25 éves Bradley Manning közlegény, akit a bagdadi amerikai katonai bázison történt letartóztatása után több mint három évvel állítottak katonai törvényszék elé, a vád szerint az Egyesült Államok történetének legjelentősebb államtitok-kiszivárogtatását követte el.

Manning ellen 22 pontban emeltek vádat, beleértve az ellenség segítését, amelynek alapján letöltendő életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik. A katonát a kémkedésre vonatkozó 1917-es törvény megsértésével is vádolják.

A tárgyaláson a katonai ügyész kijelentette, hogy a Manning által a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak kiszolgáltatott adatok az ellenség kezére jutottak.

Manning letartóztatásáig hírszerzési elemzőként szolgált Bagdadban. A vád szerint katonai számítógépekről titkos szöveges és képi információkat töltött le, amelyeket átjátszott a WikiLeaksnek. A 700 ezernél több titkos dokumentum között az iraki és az afganisztáni háborúra vonatkozó iratok, valamint diplomáciai táviratok voltak.

Manning a per előtti hadbírósági meghallgatáson beismerte, hogy titkos anyagokat küldött a WikiLeaksnek, tíz vádpontban bűnösnek vallotta magát, és ennek alapján 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Azzal védekezett, hogy a titkos adatok átadásával fel akarta fedni azt, hogy az amerikai hadsereg milyen vérszomjjal, életeket nem sajnálva öli az embereket Irakban és Afganisztánban.

Manning azt állította, nem gondolta, hogy az információk kiszivárogtatásával ártani fog az Egyesült Államoknak, csupán azt akarta, hogy kezdődjön társadalmi vita az amerikai hadsereg és külpolitika térségbeli szerepvállalásáról. A legsúlyosabb vádat, az ellenség támogatását tagadta.

A kormányzatot bírálatok érték amiatt, hogy lecsap a "kiszivárogtatókra": Barack Obama elnöki megbízatásának kezdete óta ez a hatodik ilyen eljárás, vagyis több ilyen tárgyú per volt, mint a többi amerikai elnök hivatali ideje alatt összesen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb összecsapások Törökországban - videó

Könnygázzal és vízágyúkkal válaszolt a rendőrség Törökországban a kormány elleni tüntetők újabb… Tovább olvasom