Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Megszavazta a költségvetést az amerikai szenátus

Az 56:40 arányban elfogadott költségvetés majdnem az egész szövetségi kormányzat működését finanszírozza.
Az amerikai szenátus rendkívüli ülésen megszavazta szombat este a 2015. szeptember 30-áig tartó pénzügyi év 1100 milliárd dolláros költségvetési tervezetét, így az már csak Barack Obama elnök aláírására vár.

Az 56:40 arányban elfogadott költségvetés majdnem az egész szövetségi kormányzat működését finanszírozza, csak a belbiztonsági minisztérium számára szól a pénzügyi fedezet február 27-ig. A minisztérium költségvetésére már csak az új összetételű, mindkét házban republikánus többségű kongresszusban fognak visszatérni, és elképzelhető, hogy a republikánusok megkísérlik rákényszeríteni Obamát arra, vonja vissza az egyoldalúan, rendeleti úton meghirdetett bevándorlásügyi reformját. E reform lényege, hogy az Egyesült Államokban élő 11 millió illegális bevándorlóból mintegy négymilliót mentesítenének a kitoloncolástól.

A képviselőház csütörtök este szavazta meg a költségvetést, de ekkor már nem volt elég idő arra, hogy a szenátus is megvitassa és megszavazza azt az aznap éjféli határidőig, ezért a két ház kényszermegoldásként elfogadott egy kétnapos áthidaló büdzsét. Az elnök is jóváhagyta akkor ezt a megoldást, amellyel el lehetett kerülni, hogy a kormányzat működése akár csak egy kis időre megbénuljon.

A kétnapos határidő azonban kevésnek bizonyult, ezért a szenátus péntek éjszaka megtoldotta ezt a biztonság kedvéért még négy nappal szerdáig, és hétfőre kitűzte a szavazást a költségvetésről. Majd szombaton úgy döntöttek, hogy rendkívüli ülést tartanak aznap este.

Washingtonban tavaly december 10-én, a szövetségi kormányzat októberi részleges megbénulását követően jelentették be, hogy két évre szóló kompromisszum született a szövetségi költségvetésről, amit most csütörtökig be is tartottak. Ezért is okozott kellemetlen meglepetést, hogy a csütörtök éjjel lejáró határidőt csak egy 48 órás ideiglenes megoldással lehetett áthidalni. December 11-én éjfélkor egy, a szövetségi kormány finanszírozásáról szeptember 19-én elfogadott kongresszusi határozat járt le.

A most megmutatkozó súrlódások megfigyelők szerint azt vetítik előre, hogy Obama elnök kormányzásának utolsó két évében, főleg miután a képviselőház után a szenátusban is a republikánusok kerülnek többségbe, Washingtonban változatlan kérlelhetetlenséggel folynak majd a pártcsatározások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt az indonéziai földcsuszamlás halálos áldozatainak száma

Tizenöten megsérültek, közöttük 11-nek súlyos az állapota, 577 lakost ideiglenes helyen kellett… Tovább olvasom