Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Menesztették a szlovák parlament elnökét, Hrusovsky az új házelnök

Menesztették csütörtökön este a szlovák törvényhozás elnökét, Richard Sulíkot, kinek pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) a négypárti kormánykoalícióban egyedüliként ellenezte az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásbővítését, ami kedden a kormány bukásához vezetett.
A koalíció három pártjának javaslatára új házelnöknek Pavol Hrusovskyt, a parlament eddigi kereszténydemokrata (KDH) alelnökét választották meg a képviselők. A 150 tagú törvényhozásban a szavazáskor jelen lévő 122 képviselő közül 111-en támogatták Hrusovsky megválasztását, hárman ellene szavaztak, nyolcan pedig tartózkodtak. Hrusovsky nem újonc ebben a tisztségben, korábban már irányította a parlamentet. Ezt megelőzően az eddig házelnök távozása mellett 115 képviselő tette le voksát, 25 ellene szavazott, míg ketten tartózkodtak.

Sulíkot Iveta Radicová miniszterelnök már a kormány keddi bukása után felszólította, hogy a történtek után mondjon le házelnöki tisztségéről, mert már nem élvezi a koalíció bizalmát. A liberális házelnök csütörtökön kijelentette: nem fog semmiféle obstrukcióhoz folyamodni, ha a törvényhozás többsége szavazni akar leváltásáról. Önként azonban nem hajlandó lemondani, mert nem érzi úgy, hogy hibát követett volna el.

A titkos szavazáson Sulík leváltását és Hrusovsky megválasztását a három koalíciós párt képviselőin kívül az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) honatyái is támogatták.

Radicová a kormány liberális minisztereit is távozásra szólította fel. Miután azok önként nem akarnak távozni, várható, hogy a miniszterelnök személyesen fogja javasolni menesztésüket az államfőnek. A három minisztériumot nem hivatalos hírek szerint a hármas koalíció pártjainak egy-egy minisztere, csúcsembere veszi át.

A kulturális tárca valószínűleg Rudolf Chmelhez, a kormány emberi jogi és kisebbségügyi alelnökéhez kerül. Chmel a Bugár Béla vezette Híd alelnöke is. A személycserék előtt a szlovák parlament jóváhagyta a kormány javaslatát a választási időszak lerövidítésére, ami megnyitotta az utat a 2012. március 10-re tervezett előre hozott parlamenti választás előtt. A parlament ugyancsak megszavazta az euróövezeti pénzügyi mentőcsomagként emlegetett EFSF bővítését, illetve az ehhez szükséges belső jogszabályok módosítását. Szlovákia ezzel, második nekifutásra, a 17 tagú euróövezetben utolsóként elfogadta az EFSF bővítését.

Olvasóink írták

  • 1. NTK 2011. október 14. 07:17
    „A magyar parlament is megérett már egy menesztésre.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérfürdőbe torkollt a gyermekelhelyezési vita

Hat nőt és két férfit lőtt agyon az a férfi, aki szerdán tüzet nyitott egy elegáns … Tovább olvasom