Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Minden tizedik amerikai éhezik

2005 és 2009 között 46 százalékkal nőtt az élelmiszersegélyre szoruló amerikaiak száma - állítja az Egyesült Államok legnagyobb, az éhínség enyhítésére szakosodott jótékonysági szervezete.
A Feeding America kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Egyesült Államokban évente 37 millió ember - köztük 14 millió gyermek - szorult sürgős élelmiszersegélyre. Ez több, mint a 300 milliós ország lakosságának 10 százaléka. A dokumentum megállapításai 61 ezer kérdőíven és a helyi jótékonysági szervezetek munkájáról készült 37 ezer összesítésen alapulnak.

2005-ben, a szervezet előző négyéves jelentésének publikálása idején még 25,3 millió volt az élelmiszersegélyre szorulók száma.

"A tanulmány megállapításai egyenesen tragikusak. Meg kell találnunk a módját, hogy jóllakassuk az embereket a bőség országában" - jelentette ki Vicki Escarra, a Feeding America vezérigazgatója.

Az Egyesült Államok a világ vezető gabona-, szója- és marhahús-exportőre.

Escarra szerint a gyermekek éhezése a legaggasztóbb, mert a jelenség nemcsak az érintettek egészségre, de iskolai előrehaladására is negatív hatással lehet.

Noha az amerikai gazdaság 2009 második felében, csaknem kétévi recesszió után, ismét növekedni kezdett, a munkanélküliség továbbra is makacsul a 10 százalékos szinten van. A Feeding America tavaly szeptemberi jelentése szerint a munkanélküliségnek döntő szerepe volt abban, hogy megnőtt az élelmiszersegélyek iránti igény.

"Ez igazi kihívás Amerika számára. Az éhezés csaknem járvánnyá vált ebben az országban" - nyilatkozta Dennis Smith, a Northern Illinois Food Bank nevű non-profit segélyszervezet igazgatója.

A jelentés megállapítja, hogy az éhezés a lakosságon belüli arányát meghaladó mértékben sújtja a feketéket és a spanyol ajkú lakosságot. E két csoport mintegy 15-15 százalékát adja az Egyesült Államok lakosságának, ám a jelentés szerint a feketéknek 34, a spanyol ajkúaknak pedig 21 százaléka szorul élelmiszersegélyre.

Barack Obama elnök célul tűzte ki, hogy 2015-ig föl kell számolni az éhezést a gyermekek körében. Tavaly egymilliárd dollárral növelte az iskolai ebédeltetésre és más gyermekétkeztetési programokra fordított kormányzati kiadásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robert Fico attól fél, hogy lelövik

Szlovákia - A szlovák miniszterelnök "olyan információk birtokába jutott" a legnagyobb ellenzéki… Tovább olvasom