Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Mindkét szőke és kékszemű kisgyermek visszakerült szüleihez

Visszakerült szüleihez Írországban mind a két szőke és kékszemű kisgyermek, akit korábban a hatóságok ideiglenesen elvettek szüleiktől, mert a DNS vizsgálat mindkettőjük esetében igazolta a vérségi kapcsolatot.
Az írországi eset azután történt, hogy bejárta a világsajtót: Görögországban gyermekrablás címén vádat emeltek egy cigány pár ellen, mert egy feltűnően világos bőrű kislányt neveltek, aki nem a vér szerinti gyermekük.

Hétfőn egy hétéves kislányt, majd kedden egy kétéves kisfiút is ideiglenesen elvett szüleitől - más-más családtól - az ír rendőrség, miután a szomszédok bejelentést tettek, hogy a gyermekek semmiféle hasonlóságot nem mutatnak az őket nevelő szülőkkel. A közép-írországi Athlone-ban egy kétéves kisfiú a keddről szerdára virradó éjszakát töltötte állami gondozásban, ő hamar visszakerült szüleihez, miután a DNS-vizsgálat igazolta a vérségi kapcsolatot. A kisfiú apja azt mondta, hogy a nagyapja és a felesége is szőke és kékszemű, mint a gyermek.

A Dublin egyik elővárosában, Tallaghtban szüleitől hétfőn elvett hétéves lány DNS-vizsgálatának eredményére szerdán még vártak a hatóságok, az végül meg is érkezett, a legújabb hírek szerint ez a gyermek is visszakerült a szüleihez. A kislány egyáltalán nem hasonlít szüleire, akik nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a saját gyermekükről van szó. A Romániából bevándorolt roma szülők ugyan mutattak a hatóságoknak egy születési anyakönyvet, de az azt állítólag kibocsátó dublini szülészet nyilvántartásában nem szerepel a gyermek.

A szülők, akik egy őket jól ismerő dublini tanítónő szerint nagy szeretetben nevelik a gyermeket, nem haboztak vért adni a DNS-vizsgálathoz. A kislány 21 éves nővére azt mondta az Irish Independent című lapnak, hogy húga 2006-os születése óta velük él, és hogy öccsének is szőke haja és kék szeme van.

Gyermekvédő civil szervezetek bírálják a hatóságok eljárását, amelyek viszont azt állítják, hogy csakis a gyermekek jogait tartják szem előtt. A Pavee Point írországi roma jogvédő szervezet azzal vádolta a hatóságokat, hogy "szabályosan elrabolja" a gyermekeket családjuktól. A szervezet aktivistái óva intettek attól, hogy boszorkányüldözés induljon a cigányok ellen.

Az EFE spanyol hírügynökség idézte Dezideriu Gergelyt, az Európai Roma Jogi Központ (ERCC) ügyvezető igazgatóját, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, ahogyan a görögországi és írországi esetekről tájékoztattak, mivel szerinte az vezetett veszélyes általánosításokhoz.

Olvasóink írták

  • 1. majzik 2013. október 24. 08:09
    „Hát nem kell Mengelének, vagy Czejler Edének lenni, hogy megbukjanak a romák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angela Merkel mobilját is lehallgathatták amerikai szolgálatok?

A német kancellár felhívta Barack Obamát, és elmondta, hogy megrendítené a két ország baráti… Tovább olvasom