Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Náci vezéreket ábrázoló bábukat árulnak

Csehország - Háborús bűnös náci vezetőket - Adolf Hitlert, Heinrich Himmlert vagy Reinhard Heydrichet - ábrázoló élethű bábukat kezdtek árulni csehországi szaküzletben.
A Barbie baba nagyságú és típusú bábuk élethűek, beleértve különféle öltözetüket és felszerelésüket is - közölte a cseh közszolgálati rádió hétfőn.

Bár az ilyen bábuk árusítása több európai országban törvénybe ütköző lenne, csehországi árusításuk jogszerű - állították a rádió által megszólaltatott jogászok. Egybehangzó véleményük szerint bűncselekményről, törvénysértésről csak akkor lenne szó, ha a bábukat a nácizmus népszerűsítésének vagy támogatásának szándékával árusítanák.

A csehországi üzletek tulajdonosai állítják: a bábukat a II. világháború jelentős személyiségeit ábrázoló kollekció részeként árusítják, s szó sincs a nácizmus támogatásáról vagy népszerűsítéséről.

"Erkölcsi, etikai szempontból a náci fejesek figuráinak árusítását én sem találom egészen helyénvalónak. Szállítóink azt mondják, hogy a II. világháború minden fontos alakját megformálták és piacra dobták" - nyilatkozta a rádiónak Matej Pecka, az egyik üzlet tulajdonosa

Üzletében több náci fejes figurája is kapható. Köztük van Reinhard Heydrich, a háború alatti Cseh-morva Protektorátus véres kezű vezetője is, akit ellenállók gyilkoltak meg Prágában. Pecka egyébként azt mondta, hogy Heydrich figurája rövidesen eltűnik az üzletéből.

"Eddig három darabot kaptunk, mindhármat megrendelték. A közvélemény reagálása azonban nem egészen pozitív. Valószínűleg nem rendelünk többet" - fejtette ki.

Cseh történészek és politológusok szerint ez a fajta üzlet bírálható, de nehéz törvénytelennek minősíteni.

"A háború óta hetven év telt el. A tények tények maradnak, a negatív személyiségeket sem lehet eltávolítani a történelemből" - vélekedett Miroslav Mares politológus, a szélsőséges mozgalmakkal foglalkozó ismert cseh szakértő. "Miután modellekről van szó, amelyek történelmi tényeket tükröznek, erkölcsi szempontból sem látok semmi kivetnivalót. Még akkor sem, ha ez nem mindenkinek tetszik" - szögezte le Mares.

A gyűjtőket kiszolgáló cseh üzletekben Winston Churchill, Sztálin, de a II. világháborús szovjet és japán hadsereg volt ismert parancsnokainak a figurái is kaphatók. Mindegyik dobozon megtalálható az illető rövid életrajza, illetve az, hogy mit tett, mit követett el életében. A szövegek végén szerepel az is, hogy a gyártó elhatárolja magát az illetők tevékenységétől, s hogy a bábuk kizárólag gyűjtők igényeit szolgálják ki.

Olvasóink írták

 • 14. Hmmm... 2010. szeptember 29. 09:18
  „Arrol nem volt szo, mi celbol rendeltek es vasaroltak a figurakat. Sok mindenre lehet hasznalni egy babut: lehet imadni, de lehet celpontnak is hasznalni oket. Az, ha foldbe dugjunk fejunket, nem jelenti azt, hogy szemelyek es viselt dolgaik nem leteznek vagy leteztek. Ha a babuk nem kaphatok, fenykepek bizonyara vannak es csak formalis a differencia. Arrol nem is beszelve, vannak orszagok, ahol a vezetes es a gyakorlat hasonlo tipusu a nacikeval. Az is, hogy mi elitelendo relativ, mint minden mas. Sot, legtobb esetben a sertettek maguk elnek es cselekszenek ugyan ugy , mint az altaluk panaszoltak.”
 • 13. szilléri 2010. szeptember 28. 13:28
  „Kedves -Apátfalvi !
  Egyetlen idiótát sem szeretek legyen az északi vagy közel keleti ,, übermens "!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 12. apátfalvi 2010. szeptember 28. 10:57
  „Ha már feljött Jézus:

  Te szerencsétlen, Jézus azt tanította a felebaráti szeretet mellett, hogy minden ember egyenlő. A világ legalpáribb, legaljasabb, legundorítóbb dolga a náci ideológiát a kereszténységgel keverni, és a mögé bújtatni.
  Hitler ..... valószínűleg sem az első, sem a második jézusi tanítást nem követte...”
 • 11. apátfalvi 2010. szeptember 28. 10:54
  „Nem hittem hogy valaha is ilyet írok, de nem bánnám, ha a moderátor eltüntetné az összes hozzászólást...

  Pres, te szegény pára:

  Történelmi tény, hogy a mocskos nácik megszállták az országot. Mint ahogyan az is, hogy a nemzeti vagyont elrabolták. Mint ahogyan az is, hogy Eichmann vezérletével deportáltak több százezer magyar zsidót. Ez nem hivatalos vagy nem hivatalos vélemény, ez TÉNY. Ha nem így gondolod, cáfolj érvekkel. (előrebocsátom, hogy itt most a nácikról, és nem a sokat emlegetett holokausztról van szó)

  Ha a nácikat szeretitek szilléri komáddal, akkor sajnállak titeket. Őszintén.”
 • 10. szilléri 2010. szeptember 28. 08:36
  „,,A náci minden magyar HALÁLOS ellensége! ellenük minden eszköz megengedett, mivel a náciknak nincsenek jogaik!"

  Még az állatoknak is vannak jogaik ! Lásd. Apátfalvi is írogathat hülyeségeket. <moderálva>”
 • 9. Pres 2010. szeptember 28. 08:22
  „"4. hozzászólás apátfalvi 2010.09.28. 00:04
  Milyen emberekről?"

  Azokról, akiket üttetni akarsz. Gondolom nem a halott tisztekre írtad.”
 • 8. zero 2010. szeptember 28. 08:18
  „Apátfalvi te fogod elbírálni kiknek vannak jogai .Hát igen ők is igy kezdték .Te oszt minta diktátor volnál .Az ellen küzdenél amilyen te is vagy.”
 • 7. Pres 2010. szeptember 28. 08:16
  „Én is tanultam "hivatalos" történelmet, de attól még keresztény ember maradok. Furcsa, hogy Jézus egyik legalapvetőbb tanítását kimoderálták egy keresztény országban... Ha azt írom, hogy szeresd a zsidót, azt is eltüntetik?
  A Bécsi döntések még tananyag?”
 • 6. qrumpli 2010. szeptember 28. 04:15
  „Gyurcsány is lessz?”
 • 5. floridaimagyar 2010. szeptember 28. 01:58
  „Nem hiszem hogy Barbie szeretne a hitlerbajuszos himnemu babakat ...”
 • 4. apátfalvi 2010. szeptember 28. 00:04
  „Milyen emberekről? A közönséges német katona nem volt náci, főleg nem a háború vége felé. Ha pedig olyan "emberekre" gondolsz, mint Hitler, Himmler, esetleg Eichmann, akkor sajnálni tudlak... Ezek az "emberek" (ahogy te hívod őket), vérengző gyilkosok voltak, akik nem mellesleg a Margaréta-terv keretében megszállták hazánkat, majd az okt. 15-ei, általuk támogatott nyilas puccsal megdöntötték a törvényes kormányzatot Magyarországon. Innentől tovább már jön a mélyrepülés: civilek deportálása, gyilkolása, rablás, fosztogatás, bombázás, majd a teljes budapesti védősereg megsemmisülése. Emellett a szeretetreméltó nácik csendesen kivitték nemzeti kincseinket az országból. A náci minden magyar HALÁLOS ellensége! ellenük minden eszköz megengedett, mivel a náciknak nincsenek jogaik!”
 • 3. Pres 2010. szeptember 27. 23:37
  „Nem, én az emberekről írtam.”
 • 2. szilléri 2010. szeptember 27. 22:10
  „Kétségtelen tény, hogy a három prominens náci háborús bűnös igen csak megérdemelte a sorsát.

  De zárójelben jegyzem meg : Hitlert a ,,német" nép választotta vezérré.
  Reinhard Heydrichet Cseh ország protektoraként az angol titkosszolgálat ölte meg. Eredmény LIDICE !!!!
  Heinrich Himmlert volt nem régiben egy magyar miniszterelnök is aki hasonló tulajdonságokkal rendelkezett mint a sváb ,,kommunikáció" vezető.

  Ja ! És a lényeg ! A csehek simán, ellenállás nélkül lefeküdtek a náciknak! Gyakorlatilag hat évig ipari hátteret biztosítottak a németeknek.”
 • 1. dodó 2010. szeptember 27. 20:51
  „Kérem legalább a határhoz közeli boltok listáját!
  Utánvéttel szállítanak-e, vagy személyesen kell érte mennem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a koszovói elnök

Koszovó - Bejelentette lemondását az államfői tisztségről Fatmir Sejdiu koszovói elnök hétfőn,… Tovább olvasom