Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Nagy-Britannia felfüggesztené a hústermékek importját az EU-ból

Anne McIntosh, az alsóház élelmezés- és vidékügyi bizottságának elnöke kijelentette: moratóriumot kellene életbe léptetni az EU-ból származó összes hústermék importjára.
Az EU-társállamokból érkező hústermékimport felfüggesztését javasolta vasárnap a brit parlament illetékes szakbizottságának vezetője, miután a brit hatóságok külföldi alapanyagból gyártott, marhahúsosként árult készítményekben nagy mennyiségű lóhúst találtak.

Anne McIntosh, az alsóház élelmezés- és vidékügyi bizottságának elnöke a BBC rádiónak vasárnap kijelentette: moratóriumot kellene életbe léptetni az EU-ból származó összes hústermék importjára, amíg egyértelműen ki nem derül, hogy pontosan honnan származnak a lóhússal kevert marhahús-alapanyagok.

Hozzátette: a botrányban egyetlen brit hústermék és egyetlen brit vágóhíd sem érintett. A bizottsági elnök szerint ezért a brit fogyasztóknak arra kell törekedniük, hogy "a lehető legnagyobb arányban helyi terméket vásároljanak, lehetőleg friss húst a helyi hentestől, farmtól vagy szupermarketből".

Owen Paterson brit környezetvédelmi miniszter - akinek tárcája az élelmiszer-biztonságért is felelős - szintén kijelentette, hogy kész kezdeményezni az EU-ból származó húskészítmények tilalmát, ha kiderül, hogy az ügy érinti a kiskereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszer-készítmények biztonságos fogyaszthatóságát.

Paterson szerint ha egy árucikk csomagolásán az van feltüntetve, hogy a termék marhahúsból készült, de valójában lóhúst tartalmaz, az "egyértelmű csalás". A miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy "bűnszervetek konspirációjáról van szó".

Az egyre nagyobbra duzzadó - és immár nemzetközivé vált - lóhúsbotrány a múlt hónapban pattant ki, amikor az ír élelmiszer-biztonsági hatóság (FSAI) bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland szupermarket-hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben.

A vizsgálatba bevont Tesco-termékek között találtak olyan marhahúsosként árult hamburgerfélét, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott.

Azóta kiderült, hogy ennek a hamburgerterméknek az alapanyagát a nagybani forgalmazó egy olyan lengyelországi cégtől vásárolta, amely nem szerepelt a Tesco által jóváhagyott beszállítói listán.
Az ügy a minap újabb fordulatot vett, miután a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) bejelentette, hogy a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt készítményeiben is nagy mennyiségű lóhúst talált.

Az FSA tesztjei alapján a Findus marhahúsos lasagne-készítményei zömmel - egyes esetekben 100 százalékban - lóhúst tartalmaztak.

A hús a Findus tájékoztatása szerint egy francia beszállító cégtől érkezett, a francia cég pedig egy romániai beszállítótól vette az alapanyagot.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. február 10. 14:59
    „nesze neked szép új világ...először elkezdték a románokat átkozni, (merthogy a ló ott legelt valaha) aztán kiderül hogy kapzsi francia húskereskedők pocskoltak bele a fasírtba -- most már akkor zárjuk le a határt ! szó szerint .
    külföldre szállíthatnak az ő cégeik bármit , de ha vissza jár a rúd azt zokon veszik, a politikai acsarkodáson túl
    az egységre nézve sokkal nagyobb veszély a gazdasági háború.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán visszatér az atomerőmű-piacra

Japán visszatér az atomerőmű-építés nemzetközi piacára kétéves szünet után, jelentős hátránnyal a… Tovább olvasom