Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

NATO: Csupán ˝névleges˝ a tűzszünet Ukrajnában

A NATO értesülései szerint továbbra is vannak orosz fegyveres egységek Ukrajna területén.
"Névlegesnek" minősítette a Kelet-Ukrajnában szeptember elején az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők között életbe lépett tűzszünetet Philip Breedlove tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka szombaton Vilniusban.

A tábornok közölte, hogy az erőszakos összetűzések, beleértve az elmúlt napokban leadott tüzérségi lövések száma ugyanannyi, mint a fegyvernyugvás bevezetése előtti időszakban.

Breedlove hozzátette, a NATO értesülései szerint továbbra is vannak orosz fegyveres egységek Ukrajna területén, számukról azonban nem nyilatkozott. Úgy vélte, azzal, hogy az oroszbarát szakadárok ellenőrizte ukrán-orosz határon keresztül lehetővé vált a fegyverek és katonák nem ellenőrzött mozgása, szinte lehetetlenné vált annak megállapítása, pontosan hány orosz fegyveres egység lépett Ukrajna területére.

Korábban az észak-atlanti szövetség arról számolt be, hogy mintegy ezer orosz katona tartózkodik Kelet-Ukrajnában, és további húszezer állomásozik az orosz-ukrán határ közelében. Ezt a kijelentést később az ukrán kormány is megerősítette.

A főparancsnok hozzátette: bízik abban, hogy a szombati megállapodás egy 30 kilométeres fegyvermentesített övezet létrehozásáról a térségben stabilizálhatja a kelet-ukrajnai helyzetet.

Az ukrán kormányzat, az oroszbarát szakadárok és Oroszország képviselőinek részvételével folyó minszki tárgyalásokon a résztvevők megegyeztek arról, hogy mindkét fél 15-15 kilométerrel hátrébb vonja nehézfegyverzetét. Az ütközőzóna fő rendeltetése az, hogy elválassza egymástól a szeparatista fegyvereseket és a kormányerőket.

Az észak-atlanti szövetség vezérkari főnökeinek részvételével szombaton kétnapos találkozó kezdődött a litván fővárosban, Vilniusban. Az egyeztetésen egyebek mellett a NATO Oroszországhoz fűződő kapcsolatát és a kelet-ukrajnai válságot vitatják meg a szövetség katonai vezetői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balog: a magyaroknak szükségük van a németekre

A Berlin melletti Potsdamban a határnyitás 25. évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak. Tovább olvasom