Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Netanjahu: tartsák fenn az Iránnal szembeni szankciókat

Az Iránnal szembeni szankciók fenntartására szólította fel a nemzetközi közösséget vasárnap az izraeli miniszterelnök.
Az Iránnal szembeni szankciók fenntartására szólította fel a nemzetközi közösséget vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, mondván, azok éppen hogy kezdik elérni céljukat, az iráni urándúsítás leállítását. Ezzel párhuzamosan az iráni külügyminiszter közölte, a Teheránnal tárgyaló világhatalmaknak új javaslattal kell előállniuk az október közepén esedékes genfi tárgyalások előtt.

"Az Irán elleni nemzetközi szankciók hatékonyak, erősek, és éppen hogy kezdik elérni céljukat" - állította az izraeli kormányfő a heti minisztertanácsi ülés után kiadott közleményében, hozzátéve, hogy "addig nem szabad enyhíteni a szankciókon, amíg el nem érik céljukat, azaz nem akadályozzák meg Iránt abban, hogy atomfegyvert állítson elő".

"Nem ellenezzük a diplomáciai megoldást Iránnal kapcsolatban" - közölte Netanjahu, az amerikai-iráni viszony enyhülésére célozva. "Egyedül azt szeretnénk elérni, hogy a tárgyalások ténylegesen elvezessenek az urándúsítás beszüntetéséhez" - mondta.

Az izraeli kormányfő úgy véli: Haszan Róháni iráni elnök valódi célja, hogy véget vessen az iszlám köztársaságot sújtó nemzetközi szankcióknak, miközben változatlanul folytatja országa atomprogramját.

"Irán azt állítja, hogy urándúsító kapacitására csak békés célú atomprogramjához van szüksége, ezzel szemben a világ tizenhét állama állít elő nukleáris energiát anélkül, hogy akár egyetlen centrifugát is épített volna... az urándúsítás az atomfegyver kifejlesztésének egyik fő eleme" - mondta Netanjahu.

Ezzel párhuzamosan Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter azt mondta az iráni állami televízió egyik műsorában, hogy az atomprogramról folyó tárgyalások kapcsán a Biztonsági Tanács öt állandó tagját és Németországot tömörítő csoport előző javaslata már a múlt része, és a tárgyalások megkezdéséhez új nézőpont szükségeltetik.

"Véget kell vetniük az illúziónak, hogy bármit is rákényszeríthetnek az iráni népre" - mondta Zarif, majd megismételte Ali Hamanei ajatolláh szombati kijelentését, amely szerint az Egyesült Államok nem megbízható tárgyalópartner.

A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul. Az ENSZ emiatt több szankciót is bevezetett Iránnal szemben.

Az iszlám köztársaság Róháni megválasztása óta különféle gesztusokkal próbál enyhíteni a feszültségen, amely az utóbbi évek diplomáciai fiaskói miatt keletkezett Washington és Teherán között. Obama szívesen veszi az iráni közeledést, sőt, eddig példátlan módon nemrégiben felhívta telefonon Róhánit, hogy az atomkérdésről tárgyaljon vele.

Az Egyesült Államokat, Kínát, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Oroszországot és Németországot tömörítő hatok csoportja október 15-én Genfben újrakezdi a tárgyalásokat az iszlám köztársasággal annak atomdossziéjáról.

Olvasóink írták

  • 2. majzik 2013. október 07. 12:22
    „<moderálva>”
  • 1. pachakuti 2013. október 06. 22:19
    „... mert ők bármikor felszólíthatnak és utasíthatnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sűrű szmogba borult Peking

A kínai főváros egyes részein szombat éjjel és vasárnap reggel 500 méter alá csökkent a… Tovább olvasom