Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Nicolas Sarkozy: ˝Pedofil barátaim, holnap találkozunk!˝

Pedofil barátaim, holnap találkozunk! - így köszönt el Nicolas Sarkozy a francia tudósítóktól a lisszaboni NATO-csúcs egyik nem nyilvános háttérbeszélgetésén. A francia elnök az internetre kedden felkerült felvétel szerint ilyen sajátos módon tudatta: elege van abból, hogy az egyre szövevényesebb Karacsi-ügyben bizonyítékok nélkül vádaskodik a sajtó.
Az afganisztáni szerepvállalásáról tartott péntek esti tájékoztatón az egyik újságíró az állítólag Sarkozyt is érintő, 1994-es fegyvereladási botrányról - vagyis a francia sajtóban Karacsi-ügynek elnevezett vesztegetésekről - kérdezte az elnököt.

"Őrült világban élünk. Ugye nincs egy ember önök között, aki elhinné, hogy én szervezem a Pakisztánnak eladott tengeralattjárók jutalékainak utalását (egy luxemburgi offshore cégbe)? Ez azért mégis hihetetlen (hír)" - válaszolt az államfő, majd az újságíró felé fordulva így folytatta: "És maga, semmi bajom magával. De úgy tűnik, maga pedofil. Ki mondta? Hát ez a belső meggyőződésem".

A beszélgetés során Sarkozy többször is használta a pedofil kifejezést, majd "Pedofil barátaim, holnap találkozunk!" felkiáltással köszönt el a francia tudósítóktól, a másnapi hivatalos nemzetközi sajtótájékoztatóra utalva.

Hírmagyarázók szerint az elnök nem egyszerűen az őt faggató újságírók, hanem az ügyről bizonyítékok nélkül nyilatkozó politikusok ellen is kikelt, akik rendszeresen "belső meggyőződésükre" hivatkoznak.

Pénteken ugyanis Sarkozy egyik legfőbb jobboldali riválisa, Dominique de Villepin volt miniszterelnök és Charles Millon volt védelmi miniszter is megerősítette a francia tömegtájékoztatási eszközökben, hogy a Franciaország és Pakisztán közötti szerződés közvetítőinek legálisan juttatott jutalékokból történtek illegális visszautalások francia politikusoknak. A jutalékok kifizetését Jacques Chirac 1995-ös elnökké választását követően leállítatta.

A luxemburgi rendőrség júniusban jelezte, hogy gyanúja szerint Edouard Balladur egykori francia kormányfő 1995-ös elnökválasztási kampányának illegális finanszírozásához akkori pénzügyminisztere és kampányfőnöke, Nicolas Sarkozy közvetlen jóváhagyása és ellenőrzése mellett működtettek egy offshore céget Luxemburgban. A luxemburgi rendőrég egy párizsi vizsgálóbíró kérésére készített a jelentést, akinek gyanúja szerint a jutalékok leállítása állhat egy 2002-ben a pakisztáni Karacsiban elkövetett merénylet hátterében.

Franciaország 1994-ben 820 millió euró értékű megállapodást kötött Pakisztánnal három Agosta 90-B típusú tengeralattjáró eladásáról, amelyből egyet a pakisztáni hadiflotta karacsi kikötőjében kezdték építeni 1998-ban. Erre a feladatra küldtek ki negyven francia szakembert. Közülük 11-en vesztették életüket 2002. május 8-án a kikötőben végrehajtott öngyilkos merényletben, amelynek összesen 14 áldozata volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea ágyúzott egy dél-koreai szigetet - képekkel

Rendkívüli tanácskozásra készül az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Tovább olvasom