Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Obama a jövő héten megszigoríthatja az NSA működésének szabályait

korlátozni fogja a más államok vezetői elleni kémkedést, valamint az amerikaiak kommunikációs adataihoz való hozzáférését.
Barack Obama amerikai elnök a várakozások szerint a jövő héten bejelenti, hogy korlátozni fogja a más államok vezetői elleni kémkedést, valamint a külföldi elektronikus hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) az amerikaiak kommunikációs adataihoz való hozzáférését - közölte helyi idő szerint szerdán az AP amerikai hírügynökség, jól értesült forrásokra hivatkozva.

Az informátorok szerint erősebb nyilvános felügyelet alá kerülhet majd az amerikai hírszerzés "prioritásainak keretrendszere". Valószínűleg mérséklődni fog a szövetségesek elleni kémtevékenység is.

Az elnök azt is mérlegeli, hogy megfossza-e az NSA-t attól a jogtól, hogy adatokat tároljon amerikaiak millióinak kommunikációjáról. Az ügynökség helyett ezeket az információkat vagy a telefontársaságok fogják őrizni, vagy egy harmadik fél gyűjti majd össze. Az ezekhez való hozzáférést az NSA számára minden egyes esetben külön bírósági végzés engedélyezi majd, a nemzetbiztonsági vészhelyzetek kivételével.

Obama a bejelentést megelőzően a törvényhozás tagjaival, valamint jogvédőkkel és hírszerzési szakértőkkel konzultál. A változtatásokra egy elnöki felülvizsgálati bizottság tett javaslatot.

Az elnök és Joe Biden alelnök szerdán találkozott Eric Holder igazságügyi miniszterrel, a 16 amerikai hírszerző szolgálat tevékenységét koordináló James Clapperrel, a nemzeti hírszerzés igazgatójával (DNI), valamint Keith Alexander tábornokkal, az NSA, John Brennannal, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és James Comeyval, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetőjével.

A hírszerző szervek vezetői úgy vélekedtek, hogy az NSA tevékenységének alapvetően sértetlennek kell maradnia.

Végső döntéseinek meghozása előtt az elnöknek meg kellett volna kapnia egy, a kongresszus által felállított, a magánélet sérthetetlensége és a polgári szabadságjogok ügyére szakosodott, részben független felügyeleti bizottság ajánlásait is. Ennek a jelentésnek az elkészítése azonban - minden nyilvános magyarázat nélkül - késik, és talán csak január végére készül el. A Fehér Ház a csúszást értetlenséggel fogadta. Az AP-t tájékoztató illetékesek szerint elképzelhető, hogy az elnök ezen testület ajánlásainak hiányában is előterjeszti majd elképzeléseit, s azok csak a kongresszusi megerősítés szakaszában jutnak majd szerephez.

Obama szerdán egyeztetett ennek a bizottságnak a tagjaival is, akik a kormányzat képviselőinek beszámoltak előzetes megállapításaikról, egyebek között az NSA telefonos adatgyűjtésével és a külföldi hírszerzést felügyelő titkos bíróság (FISC) tevékenységével kapcsolatban.

A Moszkvába szökött amerikai informatikus, Edward Snowden által kiszivárogtatott titkos dokumentumok szerint az Egyesült Államok hírszerzése több külföldi vezető, mások mellett a szoros szövetséges Németország kormányfőjének kommunikációját is megfigyelte. A Washington és Berlin között emiatt kialakult konfliktus elsimítása érdekében Barack Obama amerikai elnök szerdán arra kérte Angela Merkelt, hogy látogasson el a Fehér Házba. A kancellár a meghívást elfogadta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírságot kapott a Google Franciaországban

Az informatikai óriáscég máig sem változtatott a francia törvényeknek megfelelően a felhasználók… Tovább olvasom