Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Obama közel került a csapás elrendeléséhez Szíriában

Ha a csapás mellett dönt majd, feltehetően manőverező robotrepülőgépeket fog bevetni - értesültek a vezetői amerikai lapok.
Az amerikai elnök még nem szánta el magát a Szíria elleni katonai fellépésre, de közel került ehhez, és ha emellett dönt majd, feltehetően manőverező robotrepülőgépeket fog bevetni - derült ki a vezető amerikai lapokban megjelent értesülésekből hétfőn.

A The Wall Street Journal szerint az a tény, hogy egy amerikai kormányzati tisztségviselő a hétvégén kijelentette: "alig van kétség afelől", hogy a szíriai rezsim augusztus 21-én vegyi fegyvert vetett be polgári lakosok ellen, arra utal, hogy a Fehér Ház minden eddiginél közelebb került a Szíria elleni csapás elrendeléséhez. A lap felhívta a figyelmet, hogy az amerikai kormányzat által használt hangnem feltűnően megváltozott, ami arra utal, hogy Washingtonban megnőtt a katonai fellépés támogatottsága.

Több amerikai beszámoló emlékeztetett: John Kerry amerikai külügyminiszter az orosz partnerével, Szergej Lavrovval a hétvégén folytatott telefonbeszélgetése során "megkésettnek" nevezte a damaszkuszi kormánynak azt a döntését, hogy az ENSZ-ellenőröket az állítólagos vegyi támadások - egyébként a felkelők által ellenőrzött területen fekvő - helyszínére engedi utazni. A világszervezet szakértőinek feladata annak megállapítása, hogy történt-e gáztámadás, nem pedig az, hogy azt ki hajtotta végre.

A lapok kitértek arra is, hogy Moszkva ellenzi az egyoldalú amerikai fellépést, és vasárnapi közleményében párhuzamot vont a jelenlegi szíriai és a 2003-as iraki helyzet között, amikor Washington alaptalanul vádolta tömegpusztító fegyverek birtoklásával Szaddám Huszeint és ennek alapján rendelte el az intervenciót.

A The Wall Street Journal egy magas rangú kormányzati tisztségviselőt idézett, aki kijelentette, hogy Barack Obama elnök alapvetően az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával kíván cselekedni, de nem ezt tartja a fellépés egyetlen lehetséges módjának. A Pentagon hadihajókat csoportosított át a Földköz-tenger keleti medencéjébe, az amerikai diplomácia pedig tárgyalásokat folytat a NATO és az Arab Liga tagállamaival a Damaszkusz elleni csapáshoz szükséges konszenzus létrehozására.

A hírek szerint az amerikai kormányzati szakértők megkezdték az ENSZ-felhatalmazás nélküli beavatkozás jogi indoklásának kidolgozását. A hivatkozási alap feltehetően az lesz, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök a vegyi fegyverek bevetésének elrendelésével humanitárius katasztrófát okozott.

Az Egyesült Államok hírszerző szolgálatai hamarosan meghozzák végső következtetéseiket az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásról. Ezek a konklúziók fogják meghatározni az amerikai fellépés dimenzióit. A The Wall Street Journal ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Washington mindeddig egyszer sem foglalt állást azzal kapcsolatban, milyen típusú eszközöket vethettek be, sem arról, hogy ezeknek hányan eshettek áldozatul.

A The New York Times szerint a Pentagon által hónapokkal ezelőtt készített haditervek egyszerre számolnak a vegyifegyver-létesítményekre és a katonai és kormányzati objektumokra mérendő csapásokkal. Ezeket valószínűleg a haditengerészet hajóiról indított robotrepülőgépekkel fogják végrehajtani.

Eliot A. Cohen, a Johns Hopkins Egyetem professzora a The Washington Postban arról írt, hogy az Aszad-rezsimet nem fogja megrendíteni a robotrepülőgépek támadása, egy, az arab ország ellen indítandó átfogó és elhúzódó légi offenzíva viszont áldozatokat követel majd mindkét oldalon.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. augusztus 26. 21:02
    „Obama, miként elődei él-hal a demokratizálásért. Ezt várja el tőle az őt hatalomra segítő és ott tartó fegyverlobbi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvátországnak össze kell hangolnia törvényét az EU-val

Horvátországnak először össze kell hangolnia a Lex Perkovicnak nevezett jogszabályt az európai… Tovább olvasom