Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Obama: Mi fogjuk vezetni a klímavédelmet

Barack Obama amerikai elnök keddre virradóan hozzáfogott elődje klímapolitikájának ledózerolásához. Aláírta azokat a rendeleteket, amelyek az üzemanyag-takarékos gépkocsik gyártását részesítik előnyben, és azt ígérte, hogy az Egyesült Államok a klímavédelmi küzdelem élére áll.
A változások másik jeleként Hilary Clinton külügyminiszter a kiotói klímavédelmi tárgyalások egy veteránját, Todd Sternt nevezte ki klímaügyi képviselőjévé. A Bush előtti Bill Clinton-kormányzat aláírta a kiotói jegyzőkönyvet, majd Bush megtagadta a ratifikálását.

"Egyértelművé fogjuk tenni a világ számára, hogy Amerika kész vezetni a küzdelmet" - jelentette ki Obama, odavágva George Bushnak, aki nem volt hajlandó beszállni a klímaváltozás elleni nemzetközi erőfeszítésekbe.

Obama már előző héten jelezte, hogy lényeges változtatást hajt végre a külpolitika kulcskérdéseiben is.

Legújabb lépéseként rendeleteket írt alá, amelyek takarékosabb járművek kifejlesztésére ösztönzik a gyengélkedő amerikai autógyártást, ezzel csökkentve az ország energiafüggőségét.

Az új amerikai elnök utasította a környezetvédelmi minisztériumot annak az engedélynek a megadására, amely alapján Kalifornia állam saját hatáskörben szigoríthatja a gépkocsik károsanyag-kibocsátására vonatkozó környezetvédelmi előírásait.

Az Egyesült Államok legnépesebb, gazdaságilag legjelentősebb és egyben legszennyezettebb állama - 13 másikkal együtt - már korábban szerette volna szigorítani a helyi környezetvédelmi előírásokat, de ezt a Bush-kormány meghiúsította.

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója üdvözölte Obama döntését. "Kaliforniának és a kaliforniai környezetvédelemnek most már erős szövetségese van a Fehér Házban" - jelentette ki a republikánus kormányzó.

Kedvezően reagáltak a legnagyobb autógyártók is, amelyek közül több csak az állami szubvenciónak köszönhetően maradt talpon eddig.

Obama nemcsak határozott belső környezetvédelmi lépéseket ígért, hanem azt is jelezte, hogy a világ más nagy gazdaságaitól, főleg a fejlődő államoktól az üvegházhatású gázok korlátozását várja el.

"Világossá tettem, hogy mi cselekedni fogunk, de ugyanígy kell tennie a világnak is" - fogalmazott Obama.

Hangsúlyozta, hogy Kínának és Indiának is ki kell vennie a részét a klímavédelmi erőfeszítésekből , ahogyan most már az egyesült Államok is teszi.

Olvasóink írták

  • 2. Esovaro 2009. január 28. 12:03
    „Nem kell oket felteni,attol,hogy az amerikai autok kevesebbet fognak fogyasztani ,koolaj es foldgaz nelkul belathato idon belul nem fog az ipari civilizacio mukodni.A koolajipar,petrolkemia, nehezvegyipar a modern ipari civilizacio elso frontja az tartja jelenleg eletben. Ja es az aramtermeleshez, futeshez novenytermeszteshez is rengeteg koolajipari termek es foldgaz kell,hacsak nem akar az emberiseg visszaterni a szenes gozgep es a fogatolt mezogazdasag korahoz es az allati tragyahoz.ne legyenek illuziok,elobb fogjak a bezart szenbanyakat kinyitni,mionthogy az alternativ energiaforrasok jelentos teret nyernenek es kiszoritanak a koolajt.”
  • 1. egy 2009. január 27. 14:14
    „Hihetetlen ez a csávó... De... Mi van a nagy kőolajos bandával, akik - nyilt titok - nem "örülnek" annak, ha mi árammal, meg növényekkel üzemeltetjük a járműveinket? Tönkre fognak menni a szegények...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korhecz a vajdasági alaptörvényről

A vajdasági kormány alelnöke és kisebbségügyi titkára szerint a vajdasági alaptörvény megerősítése… Tovább olvasom