Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Óceánjáró balesete: megtalálták az eltűnt magyar férfi holttestét

A férfi holttestét több más áldozatéval együtt a hajótestben találták meg. Egy magyar nőt továbbra is keresnek.

Megtalálták a pénteki olaszországi hajóbalesetben eltűnt magyar férfi holttestét - közölte Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerdán.

Tóth József az MTI érdeklődésére elmondta, a férfi holttestét több más áldozatéval együtt a hajótestben találták meg, és a hatóságok által Grosseto városában felállított válságközpontban azonosította a férfi helyszínen tartózkodó édesanyja.

A holttest boncolását később végzik el, hogy megállapítsák a férfi halálának körülményeit, azt követően pedig hazaszállíthatják a holttestét – tudatta.

A balesetben eltűnt másik magyar áldozatot, egy nőt továbbra is keresnek.

A Külügyminisztérium részvétét fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak.
A Costa Concordia nevű olasz óceánjáró luxushajón 4229-en tartózkodtak, közülük 3209 turista a világ 62 országából, többségükben olaszok, franciák és németek. A hajó a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigetnél péntek este beleütközött egy a tengerfenékből kiálló sziklába, és léket kapott, majd az oldalára dőlt.

A toszkán hatóságok szerdán közzétettek egy listát 28 eltűnt nevével, akiket a luxushajón utazók közül keresnek. Az eltűntek - 24 utas és a személyzet négy tagja - között 13 német, hat olasz, négy francia, két amerikai, valamint egy-egy magyar, indiai és perui állampolgár van.

A baleset után kezdett mentési munkálatok ötödik napján, szerdán a búvároknak ismét fel kellett függeszteniük a hajnalban folytatott kutatást, mert az oldalára dőlt hajó megmozdult és tovább süllyedt, emiatt a mentőcsapatok számára nem biztonságos a munka.

Házi őrizetben a  Costa Concordia kapitány

Házi őrizetbe helyezték a bíróság utasítására kedd este azt az olasz kapitányt, aki pénteken zátonyra futott a Costa Concordia óceánjáró luxushajóval - közölte az ügyvédje.

Az ügyészek gondatlanságból elkövetett emberölés, valamint hajótörés és a hajója elhagyása gyanújával nyomoznak a baleset óta, és vizsgálati fogságot javasoltak, egyebek között a szökés és bizonyítékok meghamisításának veszélye miatt.

Az illetékes bíró ennek ellenére kiengedte a fogdából Francesco Schettino kapitányt, aki nem tartja bűnösnek magát, sőt a meghallgatásán azt állította, hogy emberek ezreinek az életét mentette meg azzal, hogy a hajóját a baleset után a part közelébe manőverezte. A kihallgatásán - mint az ügyvédje elmondta - Schettino tagadta, hogy túl közel ment volna a parthoz. Az előírások szerint egy ekkora hajóval 500 méternél nem lehetett jobban megközelíteni Giglio szigetét, de 150 méter közelségbe jutott hozzá. A kapitány azt állítja, hogy a mentés közben a horgonyokkal végzett bonyolult manőverek következtében kerültek oda.

Az ügyészek azzal is gyanúsítják, hogy túl későn adott ki riasztást, és nem rendelte el időben az evakuálást. A parti őrségnél úgy tudják, hogy a legénység "kisebb lázadás" eredményeként maga kezdte meg a mentési munkálatokat és tette meg az előkészületeket a hajó elhagyására, anélkül, hogy a kapitány kiadta volna rá a parancsot. A nyomozás kiterjed arra is, hogy Schettino tényleg elhagyta-e a hajót, amikor még voltak rajta segítségre szoruló utasok. Megvizsgálják azt is, hogy fogyasztott-e tudatmódosító szereket szolgálatban.

Mentőalakulatok tagjai újabb áldozatokra bukkannak a Costa Concordia olasz óceánjáró luxushajó roncsában. Fotó: MTI/EPA/Massimo Percossi
Mentőalakulatok tagjai újabb áldozatokra bukkannak a Costa Concordia olasz óceánjáró luxushajó roncsában.
Fotó: MTI/EPA/Massimo Percossi

Öt holttestet találtak kedden

Az olasz parti őrség búvárai öt holttestet találtak kedden a Giglio szigetnél pénteken elsüllyedt óceánjáró roncsában - jelentették be a hatóságok.

Fellelésükkel 11-re emelkedett a katasztrófa megerősített haláleseteinek a száma. A holttestek a Costa Concordia hajófarának víz alá süllyedt részében voltak.

Kedd reggel olyan hír látott napvilágot, hogy éjszaka találtak egy újabb holttestet, s ezzel hétre nőtt a baleset áldozatainak száma. Később azonban a mentési munkálatokat irányító hatóságok ezt a hírt nem erősítették meg: így azután hivatalosan kedd délelőtt továbbra is hat halottról és 29 eltűntről beszéltek. Ez utóbbiak között van egy magyar is.

Korábban:

Továbbra is két eltűnt magyart keresnek az olasz óceánjáró pénteki balesete után, egyikük azonban eredetileg nem szerepelt az utaslistán - mondta Tóth József külügyi szóvivő kedden az MTI-nek. A magyar Külügyminisztérium vasárnapi információi szerint tizenkét magyar volt a Costa Concordián.

A toszkán parti őrség által korábban nyilvánosságra hozott listán egy magyar szerepelt az eltűntek között, Tóth József azonban azt mondta, a római nagykövetség konzulja ellátogatott Grosseto városába, ahol válságközpontot állítottak fel az olasz hatóságok a baleset után, és itt a listák átnézésekor derült ki, hogy egy magyar nő nem szerepel az eltűntek között, holott utasként ott volt a hajón. Felvették az eltűntek listájára, így őt is keresik az azóta is folyó kutatásban – tette hozzá.

A mentőalakulatok tagjai kötéllétrán másznak fel a Costa Concordia olasz óceánjáró luxushajó vízből kiálló oldalára eltűntek után kutatva.
A mentőalakulatok tagjai kötéllétrán másznak fel a Costa Concordia olasz óceánjáró luxushajó vízből kiálló oldalára eltűntek után kutatva.
Fotó: MTI/EPA/Massimo Percossi

A szóvivő azt is megjegyezte, hogy a baleset miatt már korábban hazatért magyarok közül ketten szintén nem szerepeltek az utaslistán.

Korábban írtuk:

A holttestet egyelőre nem tudták kiemelni a hajótestből. A  tűzoltók közben folytatják a kutatást esetleges túlélők után.  

Marco Brusco, az olasz parti őrség parancsnoka hétfő este még  azt mondta, hogy 25 utasról és a személyzet tagjai közül négy főről  továbbra sem tudnak. Brusco szerint a búvárokból és barlangászokból  álló mentőcsapatok még nem vizsgálta át a Costa Concordia minden  zugát, s nagyon halvány remény még van arra, hogy újabb túlélőkre  bukkannak.   

Hétfő este az eltűnt utasok között számláltak hat olasz és tíz  német turistát, illetve egy amerikai és két francia házaspárt. A  fennmaradó három eltűnt utas közül legalább az egyik feltehetően  perui állampolgár. A személyzet eltűnt tagjai közül az egyik egy  bárzongorista - mondta Brusco.  

Korábbi hírek szerint az eltűntek között van két magyar, egy  férfi és egy nő.

Olvasóink írták

 • 5. fedora 2012. január 19. 11:44
  „Részvétem a családnak!!!!”
 • 4. kelemenyke 2012. január 18. 17:37
  „Részvétem a hozzátartozóknak!!”
 • 3. smalltown 2012. január 18. 16:58
  „reszvetem:((”
 • 2. rettegettivan 2012. január 17. 19:37
  „Szerintem meg érdemes lenne megvárni ítélkezés előtt a vizsgálat végét. Bár ugye az olasz ügyész is kijelentette, hogy szándékosan vitte zátonyra a hajót...Kicsit meredek kijelentés, ha csak nem Al-Káidas a kapitány...Persze a repülőgép balesetekből is ismert, mindig a legolcsóbb és leggyorsabb ráverni a kapitányra. Csak amikor hónapok, évek múlva kiderül az igazság, azt már nem szokta lehozni a bulvársajtó, hogy esetleg műszaki hiba, elavult térkép, túlhajszolt személyzet, nem megfelelő sebességválasztás (külső nyomásra), stb-stb...Itt is volt állítólag valami furcsa áramszünet.”
 • 1. Qllancs 2012. január 17. 11:08
  „Olasz-Titanic ! Egy ember felelőttlensége miatt , sok halott és milliárdos kár .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Etiópiai merénylet - Két szegedi egyetemi oktató az áldozat

Fegyveresek megölték a szegedi egyetem két munkatársát, valamint két németet és egy osztrákot, míg… Tovább olvasom