Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Ökojegy a német vasútnál

Németország - A környezetvédelem bajnokának szerepére áhítozik a német vasút, a Deutsche Bahn.
A társaság hétfőn bejelentette, hogy úgynevezett ökojegyeket kíván kibocsátani azoknak a cégeknek, amelyek a vasutat használják hivatalos utazásaikhoz. A cél az, hogy a befolyt összegből olyan áramot vásároljanak, ami lehetővé teszi a klímát kímélő, széndioxid-kibocsátás nélküli utazást.

A koncepció szerint az ökojegyek átlagban 1 százalékkal kerülnek többe majd, mint a hagyományos jegyek. Egy Berlin és Frankfurt közötti, a másodosztályra szóló jegy ára jelenleg 111 euró, az "ökojegy" ugyan erre a szakaszra csupán 76 centtel kerülne többe. Minél több cég vásárolna mégis ilyen - megemelt árú - jegyet, annál több pénz állna rendelkezésre az úgynevezett regeneratív energia alkalmazására.

A német vasút egyik vezetője nyilatkozatában hangsúlyozta: partnereikkel példát kívánnak mutatni arra, hogy a környezetvédelem előbbre vitele a gazdasági válság idején is lehetséges. Közölte, hogy több nagy cég, köztük a német posta, a SAP vagy a McDonaldís Deutschland már jelezte közreműködési - azaz jegyvásárlási - készségét.

A vasút ugyanakkor már előre is tervez. Arra gondol ugyanis, hogy megfelelő kereslet esetén a szóban forgó "ökojegyek" rendszerét a magán utasok számára is kiterjeszti.

A Deutsche Bahn az általa felhasznált áram mintegy felét szénerőművektől szerzi, egynegyedét pedig különböző atomerőművektől. A jövőben - az "ökojegyek" segítségével is - a vízierőművekre és általánosságban a megújítható energiaforrásokra kíván fokozatosan áttérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Géppisztolyos gyilkosság Moszkvában

Oroszország - Kocsijára leadott géppisztolysorozattal megölték Sabtaj Kalmanovics üzletembert hétfőn… Tovább olvasom