Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Összeomlottak az orosz-ukrán gáztárgyalások Brüsszelben

Összeomlottak csütörtökön az Európai Unió által támogatott tárgyalások az ukránok és az oroszok között a gázválságról. Martin Riman, az Uniós soros elnökségét betöltő Cseh Köztársaság ipari minisztere azt mondta újságíróknak, hogy az orosz állami energetikai vállalat, a Gazprom visszautasított a javaslatot arról, hogy független megfigyelők ellenőrizzék az orosz gáz szállítását Ukrajnán keresztül.
A Gazprom Kijevet vádolja a kudarcért. Alekszej Miller, a vállalat vezérigazgatója azt mondta: "Ukrajna tette lehetetlenné egy ilyen megállapodás aláírását. Minden felelősség őket terheli." Részleteket azonban nem közölt.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő csütörtökön Moszkvában visszautasította külföldi újságírók előtt a Nyugat vádját, hogy Moszkva felelős a gázválságért. Azt mondta, hogy az orosz kormány támogatta a német kancellár, Angela Merkel javaslatát a független megfigyelőkről.

"Egyetértünk ezzel és az a véleményünk, hogy amilyen gyorsan lehet, ezt kell tenni" - mondta Putyin, aki élesen támadta Kijevet, amely szerinte elutasította a teljes körű orosz megállapodási tervet, mert "kezdettől fogva a zsarolás volt a szándéka." Putyin megerősítette Moszkva követelését, hogy Ukrajna fizessen világpiaci árat a gázért. "Ez alaptétel a tárgyalásokhoz " - közölte az orosz kormányfő, aki hozzátette, hogy Oroszország kész tranzitdíjat fizetni az Ukrajnán keresztül vezető európai gázszállítmányok után.

Korábban az európai gázszállítás újraindítását szolgáló megegyezésre szólította fel Oroszországot Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki Pozsonyban tárgyalt a visegrádi négyek, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország kormányfőivel.

"Bizonyos munkák még folynak orosz partnereinkkel, akiket sürgettünk, hogy jussanak egyezségre" - mondta Barroso újságíróknak hozzátéve, hogy minden érdekelt felet arra szólítanak fel, hogy törekedjenek a megegyezésre. "A legfontosabb annak biztosítása, hogy Oroszország és Ukrajna ne veszélyeztessék az Európai Unió tagországait, azok gazdasági jövőjét, és polgáraik jólétét" - mondta az Európai Bizottság elnöke. Csütörtökön Brüsszelben az ukránok elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, hogy független megfigyelők menjenek Ukrajnába, és ott ellenőrizzék a gázszállítást Európa felé, amint újra beindul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz és vita: éjjel tárgyaltak az oroszok és az ukránok

Az éjszaka Moszkvában tárgyalt az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vezetője, hogy rendezzék a két… Tovább olvasom