Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Sok az új kábítószerféle, agyafúrtabbak a csempészek

Brüsszel - A kábítószer-probléma nem életkor kérdése - áll az Európai Unió kábítószerellenes ügynökségének jelentésében.
A már elterjedt kábítószerek kínálatában és fogyasztásában történt változások, valamint a rekordszámú új anyag megjelenése fokozott mértékben "teszi próbára" az európai kábítószer-ellenőrzési modelleket - figyelmeztetett szerdán kiadott éves jelentésében az Európai Unió kábítószerellenes ügynöksége (EMCDDA).

Tavaly összesen 24 új pszichoaktív anyagról érkezett hivatalos értesítés a lisszaboni székhelyű ügynökséghez, illetve az uniós tagországok rendvédelmi szerveit támogató Europolhoz.

Az éves jelentés szerint a csempészek egyre kifinomultabb módszerekkel igyekeznek a kokaint elrejteni és Európába csempészni. Az egyik ilyen módszer lényege, hogy a kokainbázist az exportálás előtt méhviaszba, műanyagba, ruházatba, műtrágyába rejtik, majd az EU határain belül létrehozott titkos laboratóriumokban kivonják. Az unióban tavalyelőtt 25 ilyen laboratóriumot lepleztek le.

Mintegy 14 millió (15-64 év közötti) európai felnőtt próbálta ki a kokaint életében legalább már egyszer. Illusztráció: byznys.lidovky.cz
Mintegy 14 millió (15-64 év közötti) európai felnőtt próbálta ki a kokaint életében legalább már egyszer.
Illusztráció: byznys.lidovky.cz

Mintegy 14 millió (15-64 év közötti) európai felnőtt próbálta ki a kokaint életében legalább már egyszer, az elmúlt évben pedig megközelítőleg 4 millióan használták ezt a szert. Tavalyelőtt ugyanakkor a 27 európai országban csak körülbelül 70 ezer személy jelentkezett kezelésre kokainproblémák miatt.

"Egyre világosabban látjuk, hogy a kokainfogyasztás növekedése a közegészségügyre is növekvő hatással van - fogalmazott Wolfgang Götz, az EMCDDA igazgatója a témáról kiadott közlemény szerint. - Meg kell értetnünk mindenkivel, hogy e kábítószer fogyasztása még alkalmi használat és kis adagok mellett is gyorsan intenzívvé válhat, sőt halált is okozhat."

Európában évente körülbelül 1000, kokainnal összefüggő halálesetet jelentenek.

Bár Közép- és Kelet-Európában továbbra is kevés a kokainfoglalás, ezek száma 2003 (469 lefoglalás) és 2008 (1212) között több mint kétszeresére nőtt. Ez arra utalhat, hogy a régióban növekvőben lehet a kokain kereskedelme és elérhetősége - vélte az uniós központ.

A vadkender-, azaz kannabiszfogyasztás mértéke viszont Kelet-Európa egyes részein már eléri vagy meghaladja a nyugati országokban tapasztaltakat. Csehországban 28,2 százalék, Szlovákiában 14,7 százalék, Észtországban 13,6 százalék ennek a szernek az aránya az összes fogyasztáson belül.
Magyarországon is nőtt a kannabiszt kipróbálók száma.

A jelentés azt is megállapította, hogy a kábítószer-probléma nem életkor kérdése, egyre több idősebb fogyasztó kér segítséget. Ez a tendencia ugyanakkor egyelőre jóval kevésbé jellemző a közép- és kelet-európai országokra. "Mivel a kábítószer-fogyasztás járványszerű terjedése itt később kezdődött (az 1990-es évek végén, a 2000-es években)…, az elkövetkező évtizedekben ezekben a régiókban az idősebb kábítószer-használók számának növekedésére lehet számítani" - írja a jelentés.

A kezelésbe kerülő idősebb drogfogyasztóknak Portugáliában a legmagasabb az aránya, 28 százalék, a növekedés pedig Spanyolországban volt a legjelentősebb (2000 óta 15 százalékpont).

Olvasóink írták

  • 1. joy 2010. november 11. 09:06
    „Mi a búschnaxereket szedni sokk pénzért?
    Nézegesse V. Ovi képét, hallgassa ígéreteit, tökéletes kábszer!
    Az ország 1/5-e belekábult.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákia módosítja a kettős állampolgárságot szankcionáló törvényt

Washington - Szlovákia módosítani fogja azt a törvényt, amely szankcionálja a kettős … Tovább olvasom