Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Székelyföldi városok fogadták el az autonómiapárti határozatot

Székelyudvarhely és Csíkszereda önkormányzata is elfogadta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által javasolt autonómiapárti határozatot.
A Székelyhon portál beszámolója szerint a székelyudvarhelyi önkormányzati testület csütörtöki, a csíkszeredai pénteki ülésén nyilvánította ki, hogy a Székelyföld régióba akar tartozni, és többlethatásköröket kér a régió számára. Mind Székelyudvarhelyt, mind Csíkszeredát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármester vezeti, mindkét város önkormányzati testületében az RMDSZ képviselői vannak többségben.

Csíkszereda az első székelyföldi megyeszékhely, amely autonómiapárti határozatot fogad el. A tervezetet Veress Dávid RMDSZ-es önkormányzati képviselő, a Csíki Székely Tanács (az SZNT csíkszéki szervezete) elnöke és a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselőcsoportja terjesztette be.

Veress Dávid az MTI-nek elmondta, hogy a testület egyhangúan támogatta a kezdeményezést, azt még Traian Chindea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi képviselője is megszavazta, és a város jegyzője sem emelt ellene kifogást.

"Ez üzenet a csíki polgármesterek felé is, hogy ők is tűzzék napirendre a kérdést. Nem várhatjuk, hogy helyettünk mások mondják el: mit akarunk" - nyilatkozott az MTI-nek Veress Dávid.

A Székelyhon portál beszámolója szerint a székelyudvarhelyi önkormányzati testület annak ellenére fogadta el egyhangúlag a határozatot, hogy Bodnár László jegyző jelezte, véleménye szerint a téma meghaladja a helyi önkormányzat hatáskörét.

A Háromszék napilap szombati híre szerint pénteken a kézdivásárhelyi önkormányzat is tárgyalta a határozattervezetet, de a képviselők terminológiai vitája miatt a döntést elhalasztották.

A Székely Nemzeti Tanács február 12-én fordult nyílt levéllel a székelyföldi önkormányzatokhoz, azzal a kéréssel, hogy fogadjanak el autonómiapárti határozatot. A tanács a határozat szövegtervezetét is mellékelte. Azt is javasolta, hogy a határozatot a kormány helyi képviselői mellett az Európai Unión belül működő Régiók Bizottságának, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának, valamint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának is küldjék el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús évforduló: Szarajevóban megkezdődtek a megemlékezések

Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori katonai temetőjében rendezett tiszteletadással szombat reggel… Tovább olvasom