Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szíria - A nemzetközi közösség főbb szereplői üdvözlik a megállapodást

A nemzetközi közösség főbb szereplői üdvözölték vasárnap a vegyi fegyverek megsemmisítéséről szóló orosz-amerikai keretmegállapodás, de különbözőképpen látják azt, hogy kinek milyen érdeme volt ebben, s hogy ez az egyezség milyen mértékű előrehaladást jelent.
Barack Obama amerikai elnök visszautasította Vlagyimir Putyinnak azt az állítását, hogy augusztus 21-én a szíriai felkelők vetettek be vegyi fegyvert Damaszkusznál, ugyanakkor üdvözölte és hasznosnak nevezte az orosz államfőnek a válság megoldásával kapcsolatos diplomáciai szerepvállalását. "Üdvözlöm, hogy kijelentette: magamra veszem majd annak felelősségét, hogy nyomást gyakorolok a védencemre, az Aszad-rezsimre, hogy az megoldást keressen ezekre a vegyi fegyverekre" - tette hozzá. Önmaga szerepével kapcsolatban Obama hangsúlyozta, éppen az általa megtett lépések vezettek el oda, hogy Szíria beismerte: rendelkezik vegyi fegyverekkel, és hogy éppen a legfőbb szövetségese, Moszkva gyakorol nyomást Damaszkuszra ezek feladása érdekében.

Az ABC televíziónak nyilatkozva Obama első ízben ismerte el, hogy levél útján kapcsolatba lépett Haszan Róháni iráni elnökkel. Az amerikai elnök egyúttal figyelmeztetett: az, hogy vonakodik csapást mérni Szíriára, nem csökkenti annak az amerikai fenyegetésnek az érvényességét, miszerint az Egyesült Államok kész erőt alkalmazni annak érdekében, hogy megakadályozza Irán atomhatalommá válását. "Úgy gondolom, az irániak megértik, hogy a nukleáris kérdés sokkal fontosabb számunkra, mint a vegyi fegyvereké" - hangoztatta Obama.

Az elnök kijelentette, hogy az a fenyegetés, amelyet egy nukleáris Irán jelentene Izraelre nézve, sokkal fontosabb az amerikai érdekek szempontjából. Úgy vélekedett, hogy az irániak megértették: az tény, hogy az amerikaiak nem támadták meg Szíriát, nem jelenti azt, hogy nem mérnének csapást Iránra.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök óvatos derűlátással szólt a szíriai vegyi fegyverekről kötött megállapodásról, amelyet szerinte aszerint kell megítélni, hogy elvezet-e a fegyverarzenál teljes megsemmisítéséhez. Egy megemlékezésen párhuzamot vont a szíriai vegyi fegyverek ügye és az iráni atomfegyverkezés megakadályozásának kérdése közé. "Ebben is a tettek és az eredmények, nem pedig a szavak a meghatározóak"- mondta, hozzátéve: Izraelnek egyedül is készen kell állnia, hogy megvédje magát minden veszéllyel szemben.

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke - akit egy teheráni hírügynökség idézett - kijelentette: bármilyen, a szíriai gáztámadás megtorlását célzó amerikai csapás következtében tovább terjedne a régióban a konfliktus, és egy külső beavatkozás ellenkezne a nemzetközi joggal, ezt ismerték fel az amerikai politika irányítói.

Az Arab Liga főtitkára üdvözölte az orosz-amerikai egyezséget. Nabíl el-Arabi Kairóban nyilvánosságra hozott közleményében úgy értékelte, hogy ez a megállapodás jobb körülményeket teremt a Genf-2 konferencia összehívása és a politikai rendezés számára. A pánarab szervezet főtitkára felhívást intézett a politika minden befolyásos szereplőjéhez: az ENSZ Biztonsági Tanácsán keresztül tegyenek meg mindent, hogy átfogó tűzszünetet lehessen hirdetni Szíriában, teremtsék meg a szükséges feltételeket, hogy a humanitárius segélyek és az orvosok eljuthassanak a szíriai rászorulókhoz.

Ali Haidar, a megbékélési ügyek szíriai minisztere országa első hivatalos reagálását közzétéve üdvözölte a megállapodást. A Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: ez az egyezség segít Szíriának, hogy kijusson a válságból, és lehetővé teszi a Szíria elleni háború elkerülését, mivel - mint fogalmazott - "megfosztja az ürügytől" azokat, akik ezt a háborút ki akarják robbantani. "Ez Szíria számára győzelem, amelyet orosz barátainknak köszönhetően sikerült kivívni" - mondta a miniszter.

A kormánycsapatok vegyi fegyvereinek megsemmisítésén túl a ballisztikus rakéták és a légierő bevetésének megtiltását követelte vasárnap a legfőbb, Nyugat által is támogatott mérsékelt szíriai felkelőcsoport. A Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ernyőszervezet közleményében emellett ismét hadianyagot kért a nemzetközi közösségtől, arra hivatkozva, hogy csak így teremthetők egyenlő erőviszonyok a két és fél éve tartó polgárháborúban.

Vang Ji kínai külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a megállapodás csillapíthatja a jelenlegi feszült helyzetet Szíriában, egyben új lehetőségeket teremthet arra, hogy békés eszközökkel oldódjon meg a szíriai vegyi fegyverek kérdése. A politikus azelőtt nyilatkozott, hogy Pekingben tárgyalt Laurent Fabius francia külügyminiszterrel. A megbeszélést követően a párizsi diplomácia vezetője azt mondta az amerikai-orosz megállapodásról, hogy az jelentős előrelépés. Hozzátette: természetesen nem képes minden kérdést rendezni, számos rendelkezését meg kell vizsgálni, ám ennek a keretmegállapodásnak az alapján lesz előrelépés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai jelentés: Izrael nyolcvan atomtöltettel rendelkezik

Izrael nyolcvan atomtöltetettel rendelkezik - írta vasárnap a Times of Israel egy amerikai szakfolyóiratban szeptemberben megjelent jelentés alapján. Tovább olvasom