Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Szlovákiában befagyasztották a politikusok fizetéseit

A bérbefagyasztást a kormányoldal javasolta, de az ellenzék is támogatta.
Nem emelkedik a jövő évben a szlovák politikusok fizetése: a pozsonyi parlament csütörtökön elfogadta a vonatkozó törvény módosítását, miszerint a vezető politikusok havi bére január után is az idei szinten marad.

A bérbefagyasztás a parlamenti képviselőket, a köztársasági elnököt, a kormánytagokat, a számvevőszék elnökét és alelnökét, a főállamügyészt, az ombudsmant, a központi közigazgatási szervek vezetőit és más állami alkalmazottakat is érint.

A parlament ugyancsak jóváhagyta azt az ellenzéki törvénymódosító javaslatot, miszerint a jövőben csak az a parlamenti képviselő lesz jogosult kéthavi fizetésének megfelelő végkielégítésre, aki legalább öt hónapig ült a törvényhozásban. Az idei szinten maradnak a képviselők asszisztenseire fordítható kiadások, valamint a képviselői irodák költségei.

Amennyiben a parlament nem fogadta volna el a bérbefagyasztást, a politikusi fizetések a jövő évben a pénzügyi-gazdasági válság ellenére is megugrottak volna. A bérek jelenleg ugyanis az ország gazdasági eredményeinek függvényei. Konkrétan: ha a költségvetési hiány emelkedik, akkor a fizetések a következő évben csökkennek, ha pedig csökken, akkor emelkednek. Bár Szlovákia az idén komoly gazdasági gondokkal küzd, a takarékossági intézkedések következtében a költségvetési hiány várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál, s ezért a bérek a jövő évben több száz euróval emelkedtek volna.

A bérbefagyasztást a kormányoldal javasolta, de az ellenzék is támogatta. A 150 tagú parlamentben a szavazáskor a javaslat 146 igen voksot kapott.

Olvasóink írták

  • 1. balihoho 2011. december 02. 07:01
    „Nem semmi, ha tudjuk, hogy Szlovákia jobban áll mint Magyarország. Ilyesmi nálunk elképzelhetetlen, sőt, egyenesen merénylet lenne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták az EU 2012-es költségvetését

A tervezett kiadások szintjén 129,1 milliárd eurós büdzsé az uniós országok összesített bruttó… Tovább olvasom