Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Szörnyű kínok között halhatott meg a brit orvos Szíriában

Felboncolják Nagy-Britanniában a szíriai fogságban tisztázatlan körülmények között elhunyt brit humanitárius orvost, hogy megtudják halálának okát, illetve azt, hogy esetleg megkínozták-e damaszkuszi börtönében.
Abbas Khan32 éves ortopéd sebész bő egy éve sínylődött a szíriai hatóságok fogságában, és néhány nappal ígért szabadon engedése előtt halt meg a börtönben. A szíriai hatóságok szerint felakasztotta magát a cellájában, a család és a brit kormány azonban nem hisz a hivatalos verziónak, szerintük a szíriai hatóságok "valójában meggyilkolták" a kétgyermekes londoni családapát.

Khan a Human Aid UK nevű brit segélyszervezetnek dolgozott, előbb Törökországban, ahol egészségügyi személyzet kiképzésében segédkezett. Onnan utazott tavaly novemberben Aleppóba, hogy a polgárháborúban megsérült civileken segítsen.

Szíriában a férfit órákkal a megérkezése után letartóztatták "nem engedélyezett tevékenység" folytatása címén. Hozzátartozói úgy tudják, hogy néhány hónapja egy damaszkuszi börtönből átszállították a Nemzetbiztonsági Hivatal központjába.

A szíriai hatóságok nemrég megígérték az édesanyjának és egy a kiszabadításáért kampányoló brit parlamenti képviselőnek, hogy az orvost szabadon bocsátják "az év végi ünnepek alkalmából, a szíriai nép ajándékaként a brit népnek". Kedden azonban váratlanul a férfi haláláról értesítették a családot.

A család ügyvédje, Nabeel Sheikhszerint Khan halálának körülményei "fölöttébb gyanúsak". Ezeket tisztázandó végzik el az igazságügyi orvos szakértői vizsgálatot a vasárnap Londonba vitt holttesten.

David Cameronbrit miniszterelnök kijelentette, hogy Damaszkusznak magyarázattal kell szolgálnia a "viszolyogtató és megdöbbentő" halálesetre.

Az indiai származású áldozat egyik fivére,Shahanawaz Khana brit kormányt is felelőssé tette az orvos haláláért. Szerinte testvérét azért végezték ki, mert brit volt, de a saját kormánya is cserbenhagyta, "mert nem volt eléggé brit".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos buszbaleset Brazíliában, halottak

A helyi média híradásai szerint legalább tizennégyen meghaltak a szerencsétlenségben. Egyelőre nem… Tovább olvasom