Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Tévedésből fejezett le egy embert az al-Kaida, bocsánatot kért

A brutálisan kivégzett férfi az Ahrár as-Sám Brigád egyik parancsnoka volt, amely csoport gyakran harcol az al-Kaidához köthető szervezetek oldalán.
Bocsánatkérésre kényszerült az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges egyik szíriai felkelőcsoport, miután kiderült, hogy egy félreértés miatt az ő oldalukon harcoló fegyveres alakulat egyik parancsnokát fejezték le nyilvánosan - írta pénteken a The Telegraph című brit lap.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihadista szervezet tagjai egy internetre felkerült videó szerint egy szakállas fejet emeltek a magasba a kivégzésre összegyűlt tömeg előtt az észak-szíriai Aleppó városában, diadalittasan kijelentve, hogy az illető a Bassár el-Aszad elnök oldalán harcoló egyik síita milícia fegyverese.

Később azonban kiderült, hogy a brutálisan kivégzett Mohamed Fáresz az Ahrár as-Sám Brigád egyik parancsnoka volt, amely csoport gyakran harcol Aszad erői ellen az ILIÁ és a szintén az al-Kaidához köthető an-Nuszra Front oldalán, habár nem osztja a két szunnita dzsihadista szervezet radikális ideológiáját. Az ILIÁ az eset után "megértést és bűnbocsánatot" kért a félreértés miatt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet és más aktivisták szerint egy vallási jellegű félreértés vezetett Faresz kivégzéséhez. Az ILIÁ egyik szóvivője azt mondta, hogy a parancsnok, miután megsebesült egy Aleppó környéki csatában, azt hitte, hogy síita milícia fogságába esett, és arra kérte a körülötte lévőket, hogy öljék meg. Mint utóbb kiderült, az illetők az ILIÁ tagjai voltak, akik aktivisták szerint félreérthették a síita imámokra hivatkozó kérést.

Jelentések szerint az ILIÁ a közelmúltban jelentősen megerősödött, és a legbefolyásosabb fegyveres csoporttá vált Szíria északi részén. A csoport célja az, hogy iszlám államot hozzon létre Irak és Szíria egymással határos északi területeinek összekötésével, ahol a saría (iszlám vallási jog) egy radikális értelmezését akarja alkalmazni. Az ILIÁ által ellenőrzött - egyre nagyobb - területeken sokan panaszkodnak a csoport kegyetlenségére.

Az ILIÁ egyik szóvivő közölte, hogy "az illetékes igazságügyi hatóságok" ki fogják vizsgálni a félreértésből történt kivégzést, bár nem világos, hogy ezen milyen szervezetet értett.

Olvasóink írták

 • 15. zoolii 2013. november 16. 12:40
  „14. Pirát
  Az hogy kinél van az agybaj, az a kommentedből egyértelműen kiderül...”
 • 14. Pirát 2013. november 16. 08:34
  „nagy baj van agy baj van... a cucillista bagázs - szokása szerint - ettől sokkal hirtelenebb tempóban nyalt be mindig annak , akik asztaláról morzsákat remélt...csak a memo frissítés végett: évtizedekig Kadhafi és
  Arafat volt ennek a köpönyegforgató csürhének a kedvence - és nem a világrabló banda ! ...na lehet a gombokat keresni !”
 • 13. zopika02 2013. november 15. 23:11
  „Nagy baj van.. nagy baj van... A véletlenül lebombázott lakodalmas menettől, vagy az ártatlanul szétlőtt magyar munkástól, a naponta levadászott palesztin gyerekek családjaitól kért valaki bocsánatot uraim ?... Nagy baj van a fejekben, a propaganda jól működik kis hazánkban, mint az látszik ahogy az ember végigolvassa a hozzászólásokat...Hát, a szír felkelők mellet Martonyi úr magyar orsszág nevében elsők között állt ki. Ezt már elfelejtették kedves uraim... ? Nagy baj van.... Nagy baj van.... Hajrá kétharmad...”
 • 12. sóska66 2013. november 15. 20:45
  „Egyáltalán nem kellene neki senkit lefejezni....”
 • 11. asheralexander 2013. november 15. 19:44
  „9/Axon!!
  igy van!!100% egyet ertek!”
 • 10. mazsolaszolo 2013. november 15. 19:26
  „Nagyszerű. :( És ez mennyiben segít azon az emberen, akit megöltek? Tán visszaragasztják a fejét és visszavarázsolják belé a lelket?!”
 • 9. axon 2013. november 15. 18:15
  „8. 6664
  Ki az embertelen?
  Ha az én hozzátartozóm lett volna, minimum, hogy letagadom. Nemhogy még sajnáljam is.
  A rengeteg ártatlant kellene sajnálni, akiket az ilyen férgek minden ok nélkül megölnek.”
 • 8. 6664 2013. november 15. 17:27
  „annyira embertelen hozzászólásokat olvasok... belegondoltak abba, hogy mi van, ha épp az Önök hozzátartozója? Ja, hogy akkor már a strasbourgi emberijogi meg mittudomén milyen bíróság...”
 • 7. zoolii 2013. november 15. 17:22
  „És nagy bűnbánatukban kértek tűt és cérnát, majd szépen visszavarrták. Csak sajnos fordítva, és így újra bocsánatot kértek, mert azt hitték, hogy az az eleje és nem a háta...”
 • 6. jozkó 2013. november 15. 16:10
  „Az igazán elszánt felkelő a párját ritkítja...?!

  Bár az ő meggyőződésük szerint a haláluk felmagasztalja őket - de "baráti" fegyverektől így elesni nem hiszem, hogy igazi dicsőség.
  Az igazi "jóvátétel" a terrorizmus abbahagyása lenne.”
 • 5. Pirát 2013. november 15. 14:36
  „aztán hogyan kértek tőle bocsánatot ? ...mert mástól felesleges .”
 • 4. MW2012 2013. november 15. 14:33
  „Én nem csodálkozom, hogy nem ismerték meg, mind ugyanúgy néz ki, bajusz, szakáll, vérben forgó szem, a kézben AK 47-es, és egy szablya. Hát így járt...nagyon szomorú történet.”
 • 3. pachakuti 2013. november 15. 14:31
  „Nem mintha sajnálnám a lefejezett "felkelőt", de azt szeretném tudni kitől kértek bocsánatot a kivégzők? Az áldozattól? És ő mit szólt ehhez?”
 • 2. axon 2013. november 15. 14:01
  „Nagyon helyes. Az összes elmebeteg arab terrorista nyírja ki egymást nyugodtan. Szebb lesz nélkülük a világ.
  Ezekkel az ipsékkel az a baj, hogy piszkosul unatkoznak. A fene tudja hány feleségük van, magyarul otthon nem bírnak megmaradni, kocsmázni nem lehet, birkapásztor sem lehet mindenki - nincs annyi birka.
  Ahol van, ott ülnek az olajon és piszok jól élnek, de meddig?”
 • 1. queenmargareth1 2013. november 15. 13:10
  „sorry?és ennyi?...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külügyminisztérium: még két magyart keresnek a Fülöp-szigeteken

A Külügyminisztérium három, név szerint is ismert magyar állampolgár érintettségéről tud a… Tovább olvasom