Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Tóásó-ügy: 5 nap múlva folytatódik a meghallgatás

Bolívia - Öt nap múlva folytatódik az előzetes meghallgatás Bolíviában az úgynevezett terrorizmus ügyben, amelynek Tóásó Előd személyében magyar vádlottja is van.
Rolando Sarmiento bíró a várakozásokkal ellentétben nem hozott lényegi döntést pénteken, hanem bejelentette, hogy öt nap múlva tartják a következő meghallgatást. A döntést azzal indokolta, hogy a hétfő óta tartó eljárás során nem jutott elég idő álláspontjának kifejtésére sem az ügyészség képviselőinek, sem a vádlottaknak, illetve ügyvédjeiknek - mondta el telefonon az MTI-nek Lukács Csaba, aki a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként követi figyelemmel az eseményeket Bolíviában.

Azt egyelőre nem tudni, hogy hol tartják a következő meghallgatást, s mi lesz a vádlottakkal. A meghallgatások eddig Cochabamba városban folytak, de a vádlottak többségét La Pazban tartják börtönben, s csak az eljárás idejére szállították ide őket.

Az előzetes meghallgatás végén a bíró háromféle döntést hozhat: megalapozottnak minősíti a bizonyítékokat a per folytatásához, esetleg elveti őket, vagy illetéktelennek minősíti magát az ügyben, és egyszerűen kihátrál belőle. A második, de kevéssé valószínű döntés esetén a gyanúsítottakat, így Tóásó Elődöt szabadon engednék. Az ügyészségnek ebben az esetben is joga van új bizonyítékok alapján új eljárást indítani.

A bemutatott bizonyítékok a védőügyvédek egybehangzó véleménye szerint nem alkalmasak a tárgyalás folytatására: a nyomozó hatóságok gondatlanul kezelték, amihez hozzájutottak, nincsenek rendszerezve, sem rendesen felcímkézve, sokszor hiányzik a fellelésük időpontja és az ezt tanúsítók aláírása.

Az eljárásban több tucat személyt, köztük Tóásó Elődöt államellenes összeesküvéssel és terrorizmussal vádolják. A vádlottak közül sokan a jobboldali ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz tartomány ismert politikai vezetői vagy üzletemberei. Santa Cruz városban pénteken is több ezren tüntettek, a politikai foglyok szabadon bocsátását követelve.

Április 16-án Santa Cruz város Las Americas nevű szállodájában nagyszabású megemlékezést tart az ellenzék. Két évvel ezelőtt éppen ezen a napon és ebben a szállodában lőtték agyon kommandósok a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, valamint tartóztatták le Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot.

A bolíviai kormány szerint Rózsa Flores Eduardót és társait a Bolívia keleti, szénhidrogénben gazdag térségében tevékeny konzervatív ellenzéki erők bérelték fel, azért, hogy megöljék Evo Morales elnököt, és elszakítsák az országrészt. Más vélemények szerint viszont a bolíviai titkosszolgálat állított csapdát a szeparatista csoportoknak, hogy politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket.

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2011. április 18. 18:28
  „Ki a terrorista ?

  Szenes Hanna, Ságvári Endre, Obama, Fidel, Che Guevara, Titó ......................... ??????????????????????????????????????”
 • 3. mag 2011. április 17. 02:58
  „ez is egy terrorista mint a budaházi gyúrika -”
 • 2. IVY 2011. április 16. 11:40
  „Isteni csoda lenne, ha kiengednék.....”
 • 1. deszkás 2011. április 16. 11:27
  „Érdekes a Hir TV folyamatosan foglalkozik a "nemzetközi" brigáddal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvátországot sokkolta az extábornokok hágai elítélése

Horvátország köztársasági elnöke pénteken kijelentette, hogy sokkolta az az ítélet, amelyben a hágai… Tovább olvasom