Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Top 10 között a vajdahunyadi vár

A világ tíz legszebb kastélya közé sorolta az erdélyi Vajdahunyad várát egy népszerű holland internetes oldal.
A középmezőnybe, pontosabban a 6. helyre sorolta a világ tíz legcsodálatosabb kastélyait bemutató listáján az erdélyi Vajdahunyad várát egy népszerű holland honlap. Bár az internetes oldalon olvasható leírásban sok a pontatlanság – Drakulát például Vajdahunyad egykori uraként emlegeti szöveg –, az előkelő hely így is hasznos lehet.

– Vajdahunyad vára történelmi és építészeti szempontból valóban csodálatos kincset jelent, megtisztelő számunkra, hogy egy kategóriába kerültünk a tibeti Potala palotával, a predjamai barlangvárral, az eredetileg apátságnak épült normandiai Mont Saint-Michellel, vagy akár a japán Matsumot, illetve a bajorországi Neuschwanstein kastéllyal – nyilatkozta Nicolae Cerişer, a kastély igazgatója.

Az óriási várkastély egyre népszerűbb a turisták körében: 2005-höz képest például 30 százalékkal növekedett a látogatók száma. Tavaly több mint 70 ezer ember lépte át a vár kapuját, a különböző fesztiválokra pedig 15-20 ezer érdeklődő volt kíváncsi. A legtöbb külföldi vendég Magyarországról érkezik, de folyamatosan növekszik a Nyugat-Európából, a Távol-Keletről, illetve az Egyesült Államokból ide utazó turisták száma is.

Olvasóink írták

 • 12. apátfalvifaszagyerek 2009. május 24. 19:56
  „"Egy kategóriába kerültünk"?????????????????????????????? Az a MIÉNK, hé!!!!!!!!! Persze a sok nagyokos gondolom majd írja az ökörségeit a kommentemre adott válaszként, olyanok, akik nem tisztelik a múltunkat.... hol voltak a románok mikor Hunyadi Jánosék szétverték a törököt Nándorfehérvárnál? Hol voltak a románok mikor Mátyás Európa egyik vezető hatalmává tette Mo.-t? Egy esetet tudok, akkor biztos ott voltak. Amikor a Tanácsköztársaság hadereje kiverte Mo.-ról őket, mert ők a Tisza vonaláig akartak területeket... hazai karrierjüket 3 szóban lehetne összefoglalni: Jöttek, loptak, visszamentek. (a makói iskolából még a táblát is ellopták, el lehet olvasni a helytörténeti könyvet)”
 • 11. abrakapokusz 2009. május 22. 15:43
  „Végül is: a városligeti Vajdahunyadvára egy idealizált épületegyüttes.
  Belülről látványosabb, mint az eredeti.”
 • 10. savos 2009. május 22. 14:04
  „Most már semmilyen kép nincs. Így kell ezt megoldani; legalább nincs róla vita.”
 • 9. cselac 2009. május 22. 13:02
  „Lucián: reggel nem láttad, akkor még az utánzat volt rajta és belföldi hír volt...gondolni sem merek arra, hogy a cikkíró arra gondolt, hogy...”
 • 8. Lucián 2009. május 22. 12:03
  „A kép az eredeti hunyadvári várat ábrázolja.
  Kivülről valóban nagyon szép.
  Belülről is olyan szép lehetne...
  Szerencsére a termek felében azért találunk magyar nyelvű tájékoztató felratokat is.
  Ellentétben Közép-Európa legnagyobb várával, Szepesvárral.
  Abban a gyönyörű magyar várban csak egy magyar felirat van a várudvaron: Szemetelni Tilos!
  A történelmi Magyarország területén lévő várak a történelmünk részei.
  Persze, hogy költünk rájuk, ha szükséges.”
 • 7. Csirén 2009. május 22. 10:34
  „Fantasztikusan szép, az ember szinte érzi a régmúlt dolgokat, csak valami iszonyatos kiállítást szerkesztettek, tele műbabával és annyi gagyi ócskasággal, hogy az ijesztő.”
 • 6. IVY 2009. május 22. 09:48
  „Szép is! :)”
 • 5. sörpocak 2009. május 22. 08:51
  „Csirén.
  Miért a mi pénzünkből egy román épületet? Oldják eg ők. Így könnyű, aztán állandóan minket szdnak. Aztán meg miért szintén a mi pénzünkből tartanak fenn ott egyetemet, főiskolát? Ja, hogy az unióba lépésükkel megszüntek a határok? Akkor a trianont figyelmen kívül hagyva, mégiscsak miénk erdély? Érdekes, de itthon nem költenek állagmegörzésre, felújításra annyi pénzt, mint a külföldi magyarokra. Mi itt élünk, magyar állampolgárok vagyunk, mégsem kapunk nannyit, mint ők.Ez a cikk teljesen felesleges volt!”
 • 4. Csirén 2009. május 22. 08:42
  „KamuNeni!
  Az Erdélyi Vajdahunyad Vára a magyar örökségvédelmi Hivatal által biztosított pénzből van felújítva, illetve a felújítás folyamatosan folyik. ( az már más kérdés, hogy az anyag felét ellopják, és mindössze egy-két munkás lézeng).
  Saját szememmel láttam, és a táblát is a kapu mellett, ami a felújítás forrását igazolja.”
 • 3. kerob 2009. május 22. 08:40
  „Drakuláról többféle teória is létezik, a szakértők sem tudják bizonyítottan eldönteni, hogy kinek a karakteréből merített Bram Stoker ír szerző:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Báthory_Erzsébet (Csejte)
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Drakula (Havasföld)
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Vlad_Tepes

  Erdély pedig majdnem belföld, mert az ENSZ Háborús Törvényszékének főügyésze egy felülvizsgálati kérelmet már benyújtott 2001-ben, mert a szerződést aláírók nagy része már több tíz évvel ezelőtt megszegte a szerződést, nem is beszélve a kollektív büntetés akkori tilalmáról: http://amenedek.uw.hu/trianon.html”
 • 2. KamuNeni 2009. május 22. 08:14
  „Es ti miert vagytok olyan buszkek az Erdelyi Vajda Hunyad Varara???? Ha MO-n lenne mar reg korbe ki lenne ducolva !!”
 • 1. cselac 2009. május 22. 07:29
  „Ez mekkora baromság már...az erdélyi Vajdahunyad váráról van szó, miféle belföld híreiről van szó? A kép is a pesti utánzatot mutatja...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta Amerika - dráma Belgrádban

Szerbia - A robbanásra előkészített eszközt szorongató Dragan Marić a mesterlövészek célkeresztjében… Tovább olvasom