Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Tucatnyi hajót sodort el az áradó folyó

Kína - Háromszáz katona üldözte csónakokkal azt a tizenkét elszabadul nehéz hajót, amelyek szombaton az északkelet-kínai Csilin (Jilin) tartományban horgonyukat és rögzítő köteleiket elszakítva sodródtak az áradó Huatien (Huadian), majd Szonghua (Songhua) folyón - közölték a helyi hatóságok szombaton késő délután.
A mentésre kivezényeltek végül sikerrel megállították valamennyi - alapvetően folyami aranybányászathoz használt - vízi járművet. A városi rendőrség tájékoztatása szerint a tucatnyi hajó komoly károkat idézhetett volna elő, fennállt annak a veszélye, hogy a Szonghua (Songhua) folyót annak mellékfolyójáról már elérő hajók jelentős kárt okoznak a Fengman vízerőmű gátjában. A legsúlyosabb kilenc tonnás volt.

Északkelet-Kína egyik legnagyobb folyóján, a Szonghuán egyébként harmadik napja próbálkoznak annak a körülbelül hétezer vegyszeres hordónak a begyűjtésével, amelyeket ugyancsak egyik áradó mellékfolyója "gyűjtött be" Csilin város két vegyi üzemének területéről.

A legfrissebb beszámolók szerint eddig 5016 darab tartályt sikerült a folyó különböző szakaszain kialakított állomásoknál, illetve a lakosság segítségével, hosszú rudakkal, acélhálóval kihalászni.

Eredetileg mintegy háromezer hordó tartalmazott robbanásveszélyes vegyszert, míg négyezer volt üres. A híradásokból nem derül ki, hogy a kimenekítettek közül mennyi volt tele. A folyó több millió ember ivóvízellátásának forrása, a vízminőséget a szakemberek folyamatosan ellenőrzik, eddig még nem jelentettek szennyeződést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdőtűz pusztít Kaliforniában: 2000 épületet fenyeget

Egyesült Államok - Hatalmas erdőtűz pusztít Kaliforniában, a Los Angelestől északra elterülő… Tovább olvasom