Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Tüntetés Geréb Ágnes mellett a prágai magyar nagykövetség előtt

Prága - Geréb Ágnes, a hivatásától eltiltott és október elején őrizetbe vett magyar szülész-nőgyógyász és bába szabadlábra helyezését követelte az a néhány tucat személy, aki a prágai magyar nagykövetség előtt tüntetett csütörtök délután.
A Virág Geréb Agnesnek elnevezésű megmozdulást a cseh civil aktivisták szervezték, olyan civil szervezetek közreműködésével, amelyek támogatják az otthonszülést.

A tüntetők képviselői virágokat, petíciót és levelet adtak át a magyar nagykövetségnek, amelyben követelik Geréb Ágnes szabadlábra helyezését és az emberi jogok betartását Magyarországon. A megmozdulás végén a résztvevők - többnyire otthon szülő fiatal anyák gyermekeikkel - virágokat adtak a petíciót átvevő Buczkó István első beosztottnak azzal, hogy azokat Geréb Ágnesnek küldik.

"Szeretnénk támogatni Magyarországot, hogy Geréb Ágnes esetében is alkalmazza, tartsa be a demokrácia szabályait. Támogatjuk mindazok törekvéseit, akik a magyar egészségügyben is elfogadottá szeretnék tenni az otthonszülést" - mondta az MTI tudósítójának Michaela Mrowetz pszichológus, a megmozdulás egyik főszervezője.

"Az otthonszülés számomra annyira természetes, mint a kórházi szülés. Azért döntöttem az otthonszülés mellett, hogy állandóan, egy ilyen helyzetben is a családommal, a gyermekeimmel lehessek" - állította Jana Mrákotová, aki két gyermekét is prágai otthonában szülte meg.

"Úgy látjuk, hogy Geréb Ágnes esetében a magyar hatóságok megsértik az emberi jogokat. Követeljük azok betartását" - jelentette ki Eliska Kedysová pszichológus, a másik főszervező.

"Nyugtalanul figyeljük, hogy egy demokratikus országban zaklatás tárgya lehet az, aki a szüléssegítés nemzetközi kódexével összhangban gondoskodik a szülő nőkről" - áll abban a nyilatkozatban, amelyet a csehországi Szülésznők és Bábák Uniója (UNIPA) adott ki a tüntetés alkalmával.

"Felszólítjuk a magyar állami szerveket, hogy támogassák és tartsák tiszteletben a szülésznők és bábák munkáját, tegyék ezzel lehetővé, hogy Magyarországon is biztosítva legyen a szülő nőről történő gondoskodás megválasztásának a joga. Engedjék szabadon Geréb Ágnest!" - fejeződik be az UNIPA nyilatkozata.

A tüntetés békésen, incidensek nélkül zajlott le, a magyar nagykövetség biztonságát a cseh rendőrség biztosította.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokoli pusztítás - emeletet tarolt le a gázrobbanás

Nagy erejű gázrobbanás történt szerda este a kárpátaljai Munkács egyik négyemeletes panelházában,… Tovább olvasom