Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Ügyvédje szerint a volt IMF-vezért fel fogják menteni

Franciaország - Fel fogják menteni a szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatóját - közölte ügyvédje. Benjamin Brafman ezt egy róla készült, vasárnap este adásba kerülő portréműsorban mondta az M6 francia kereskedelmi televíziónak.
"Nem kívánok egyelőre az ügy részleteibe belemenni, de bizakodó vagyok és nem hiszem, hogy Strauss-Kahn bűnös lenne a vádpontokban, és előre megmondhatom, hogy fel fogják menteni" - jelentette ki az amerikai sztárügyvéd.

A volt IMF-vezért azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy a manhattani Sofitel szállóban erőszakoskodott az egyik szobalánnyal. Hétfőn kell megjelennie a bíróság előtt, hogy nyilatkozzon arról, bűnösnek vallja-e magát az ellene felhozott hét vádpontban. Strauss-Kahn először kap szót letartóztatása óta, s válasza meghatározhatja az egész eljárás menetét. Amennyiben ártatlannak vallja magát (sajtóértesülések szerint ez a legvalószínűbb), néhány hónapon belül a bíróság előtt fogják szembesíteni a vádlójával, majd az esküdtszéknek kell kimondania a végső szót.

A Le Journal du Dimanche című vasárnapi francia lap értesülése szerint a védelem a feltételezett áldozat szavahihetőségét fogja kikezdeni. Azt fogja állítani, hogy belegyezéssel történt a szexuális kapcsolat, amiért a panaszos pénzt kapott vagy legalábbis remélt.

Emellett Brafman - a lap szerint - az eljárás érvénytelenítését fogja kérni, arra hivatkozva, hogy Strauss-Kahn letartóztatása a New York-i repülőtéren nem volt törvényes. Egy a volt francia pénzügyminiszterhez közel álló meg nem nevezett személy a lapnak elmondta: "úgy tűnik, az ügyész túl gyorsan átlépett (Strauss-Kahn) személyes státuszán", vagyis azon, hogy az IMF vezetőjeként mentelmi jogot élvezett. "Úgy tartóztatták le az IMF-vezért, mint egy tyúktolvajt. Ennek igazolására szökést emlegettek, miközben a repülőjegye már régóta le volt foglalva" - vélekedett Strauss-Kahn ismerőse.

Ron Soffer, Párizsban és New York-ban is praktizáló ügyvéd szerint a felmentés érdekében Strauss-Kahn védőinek "elfogadható kétkedést" kell ébreszteniük az esküdtszék tagjaiban. Egy megerőszakolási ügyben a történtek két egymásnak ellentmondó értelmezéséről kell dönteni, amely "leküzdhetetlen feladat".

"Most lépünk át abba a jogi szakaszba, amely a védelemnek kedvez" - hangsúlyozta Soffer. A védelem eddig hallgatott, ugyanis nem álltak rendelkezésre azok az információk, amelyeket az ügyészségnek hétfőn fel kell fednie. Ettől kezdve viszont Strauss-Kahn ügyvédjei ellentámadásba fognak lendülni - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 3. bánki 2011. június 06. 16:50
    „Szerintem is van olyan összeg amiért ezt meg lehet tenni !”
  • 2. csillogás 2011. június 05. 20:10
    „pont az lepett volna meg, ha nem mentik fel.”
  • 1. dodó 2011. június 05. 17:36
    „Ha a bíró is fajtárs lesz, mint az ügyvédei, akkor biztosan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Washington feltételekkel tárgyalna a tálibokkal

Egyesült Államok - Az Egyesült Államok akkor hajlandó tárgyalni a radikális tálibokkal, ha azok… Tovább olvasom