Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Új Irán elleni szankciókat hagyott jóvá az EU

Irán elleni új európai uniós szankciókat hagytak jóvá hétfőn az unió külügyminiszterei.
A közép-ázsiai ország nukleáris programja miatti tilalmakról júniusban a tagországok állam- és kormányfői között született elvi megállapodás.

Az intézkedések elsősorban Irán kereskedelmi, bank- és energiaszektorát érintik, és a következő néhány hétben lépnek életbe. Túlmutatnak az ENSZ-rendszabályokon, s az amerikai szankciókhoz hasonlíthatóak.

A legjelentősebbek azok a tilalmak, amelyek az iráni olaj-, illetve gáziparba való további beruházásokat akadályozzák, és ezzel korlátozzák Irán olajfinomító, illetve földgázellátási kapacitását.

Ami az olajfinomítást illeti, ez Teherán számára kulcsfontosságú terület, mert bár az ország a világ ötödik legnagyobb nyersolaj-exportőre, viszonylag szűk finomítási kapacitással rendelkezik. A földgáz-cseppfolyósítással kapcsolatos beruházási, illetve technológiaátadási tilalom érintheti Iránt a legérzékenyebben.

A szankciókhoz tartozik az iráni hajózási és légi teherszállító cégek feketelistára helyezése és kitiltása az EU területéről, továbbá az iráni Forradalmi Gárdához köthető bankbetétek befagyasztása.

A 10 ezer euró fölötti banki átutalásokat jelenteni, a 40 ezer eurón felülieket pedig engedélyeztetni kell. Az utazási korlátozásokkal és vagyonuk európai befagyasztásával sújtott magas rangú iráni funkcionáriusok listáját bővítik.

Az intézkedésekről hozott júniusi döntésében az EU megállapította: Irán nem ragadta meg a nemzetközi közösség által többször felkínált lehetőséget, nem oszlatta el a nukleáris programjával kapcsolatos aggodalmakat. Az uniós vezetők szerint ebben a helyzetben elkerülhetetlenné váltak az újabb korlátozó intézkedések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdőtüzek pusztítanak Horvátországban

Több száz tűzoltót és légi járműveket vezényeltek Horvátország több pontjára is, miután hétfőn, az… Tovább olvasom