Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Ukrajna átutalta az orosz gázszámla ellenértékét

Ukrajna - Ukrajna átutalta a júniusi orosz gázimport teljes ellenértékét - jelentette be a Naftogaz ukrán gázipari cég kedden.
A Natfogaz közel 710 millió dollárt utalt át a Gazprom orosz gázipari cég számlájára. Ukrajnának július 7-éig kellett rendeznie az összeget a két ország közötti megállapodás értelmében.

Ukrajna mintegy 3 milliárd köbméter orosz földgázt importált júniusban. A második és a harmadik negyedévben Ukrajna 236 dollárt fizet ezer köbméter orosz földgázért.

Az elmúlt év elején már másodszor alakult ki többhetes válság Kijev és Moszkva között a kifizetetlen gázszámlák miatt, s a gázcsap elzárása a tél közepén Kelet- és Nyugat-Európában egyaránt súlyos gondokat okozott.

Idén áprilisban Oroszország beleegyezett abba, hogy mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szánt földgáz árát, cserébe azért, hogy az orosz Fekete-tengeri flotta a 2017-ig érvényes bérleti szerződés lejárta után is használhatja Szevasztopol kikötőjét.

Az új ukrán vezetés számára létszükség volt a gázimport árának csökkentése a 2010-es költségvetési célok eléréséhez, és ahhoz, hogy biztosítsa az újabb IMF-hitel feltételeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sáskahadak támadják a kínai földeket

Kína - Pusztító, nagy kiterjedésű sáskajárásra panaszkodnak Kína több területén, a rovarok által… Tovább olvasom