Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Vége a tavaszi EU-csúcsnak: Oroszország, Szíria és a gazdaság volt napirenden

Az állam- és kormányfők tanácskozásán szóba került a szíriai fegyverembargó kérdése és az EU-nak Oroszországhoz kötődő viszonya.
Az európai gazdaság, a szíriai helyzet és az EU-nak Oroszországhoz kötődő viszonya volt napirenden az Európai Unió állam- és kormányfőinek márciusi csúcstalálkozóján - tájékoztatta a nyilvánosságot Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pénteken.

A belga politikus megerősítette: az állam- és kormányfők tanácskozásán szóba került a szíriai fegyverembargó kérdése, amelyet a külügyminiszterek már jövő heti informális találkozójukon, Dublinban megvitatnak majd. Az EU teljes mértékben részt vesz a nemzetközi erőfeszítésekben - szögezte le Van Rompuy.

"Megbíztuk a külügyminisztereket, sürgősséggel értékeljék a helyzetet, hogy közös álláspontot alakítsanak ki" - fogalmazott Herman Van Rompuy.

Oroszországot a korábbi belga kormányfő stratégiai partnernek nevezte. Megemlítette, hogy korábban hasonlóan napirendre került az uniós csúcstalálkozón Kína is, a jövőben pedig az Egyesült Államokkal folytatott viszonyról is tárgyalnak majd az uniós állam- és kormányfők.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke rámutatott, hogy nemcsak Oroszországnak van stratégiai jelentősége Európa számára, hanem Oroszországnak is kulcsérdekei fűződnek az unióhoz.

Mi vagyunk a legnagyobb kereskedelmi partnerük, a közvetlen külföldi befektetések több mint 70 százaléka az EU-ból érkezik Oroszországba, és mi vagyunk a legnagyobb ügyfelük az energiapiacon - ismertette Barroso.

A gazdasági kérdésekkel kapcsolatban az Európai Tanács elnöke, Van Rompuy ismertette, hogy a csúcs résztvevői abban értettek egyet, hogy az irányt tartani kell, valamint kitért arra is, hogy az éjjel az eurózóna 17 tagállamának vezetői - több mint egy év után - ismét külön is tárgyalóasztalhoz ültek.

"Ez most nem vészhelyzeti tanácskozás volt" - jelentette ki Van Rompuy, aki szerint a következő hónapok teendőit tekintették át. Arra a kérdésre, hogy honnan ered a növekedés, azt a választ fogalmazták meg, hogy a bizalom, a hitelesség és a versenyképesség a kulcs.

José Manuel Barroso is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a növekedés beindításához növelni kell a versenyképességet. Újságírói kérdésre Barroso azt is kifejtette, hogy a növekedés és a reformok nem kizárják, hanem kiegészítik egymást.

"Nem lehet szembeállítani a pénzügyi stabilizációt és a növekedést, ahogy nem lehet szembeállítani a versenyképességet és a növekedést sem" - hangoztatta a bizottság portugál elnöke, aki szerint ezeket a megközelítéseket ötvözni kell.

Mindkét politikus kitért arra is, hogy a munkanélküliség növekedése - főleg a fiatalok körében - komoly aggodalomra ad okot, és ez ellen tenni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kelemen Hunor a mai kor szabadságharcáról beszélt a Nyergestetőn

Az RMDSZ elnöke a mai szabadságharc részének tekintette azt a kérést, hogy az alkotmánymódosítás… Tovább olvasom