Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Nagylaknál ötven rendőr várta a Steaua-drukkereket

Nagylak -Bár hangosak és harsányak voltak az Újpest–Steaua Bukarest labdarúgó-mérkőzésre igyekvő román szurkolók, amikor tegnap délelőtt 11-kor Nagylaknál átlépték a határt, úgy tűnt, nem készülnek balhéra. Állításuk szerint nem hoztak provokáló transzparenseket. Erős rendőri kísérettel, 7 busszal és tucatnyi autóval jöttek, és szoros őrizet mellett mentek tovább a budapesti meccsre.
Nem voltak barátságosak az újságírókkal, fotósokkal és operatőrökkel tegnap délelőtt a nagylaki határátkelőnél azok a román szurkolók, akik buszokkal és autókonvojokban 11 óra körül csapatostul érkeztek, útban az esti Újpest–Steaua Bukarest focimeccsre. Akik kiszálltak, hogy mozogjanak egy kicsit, pénzt váltsanak vagy vásároljanak, dicsérték a kezükben szorongatott Arany Ászok sört, barátságosan kezet fogtak bárkivel, de amint kiderült, hogy riporter faggatja őket, hamar elutasítók lettek. Egyikük a buszról még a hátsóját is megmutatta a kameráknak – letolt nadrággal. A határátkelőn minden kocsit megállítottak, az érkezőket erős, több mint 50 fős rendőri készültség fogadta, de az oda vezető út mentén is minduntalan rendőrkocsikat láttunk. Összesen 7 buszt és tucatnyi, román szurkolókat szállító autót. A buszok ablakában a harsányan daloló, rigmusokat skandáló szurkolók nyakában leginkább piros-kék Steaua-sálat és zászlót figyeltünk meg, gyalázkodó transzparensek sehol sem tűntek fel.

Laza szurkolók és fegyelmezett rendőrök Nagylakon. Fotó: Karnok Csaba.
Laza szurkolók és fegyelmezett rendőrök Nagylakon.
Fotó: Karnok Csaba.

Néhány szurkolóval azért sikerült szót váltanunk. Az Aradról érkező Gheorgice Mirea szerint 6–700-an mennek a meccsre – többek között Nagyváradról, Kolozsvárról és Bukarestből. Megkérdeztük, mit szól ahhoz, hogy az egyik román napilap, az Adevarul címlapján kért bocsánatot a bukaresti Steaua–Újpest meccsen feltűnt szurkolói transzparens miatt – mint emlékezetes, azt írták rá: „Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? 9 hónapig!". Úgy válaszolt: minden csapat szurkolói között vannak őrültek, szerinte amúgy jól megvannak románok és magyarok. Árnyaltabban fogalmazott a kolozsvári egyetemista, Szőlősi Attila, aki egy baráti társaság tagjaként jött – a kocsiban egyedül ő beszélt magyarul. Azt mondta, a románok szerinte fele-fele arányban gyűlölik, illetve fogadják el a magyarokat, és bizony volt olyan román ismerőse, aki kikérte magának, hogy az ő nevében bárki is bocsánatot kérjen. Amúgy mindenki azt mondta, aki legalább szóba állt velünk, hogy nem készülnek balhéra, nem hoztak provokatív transzparenseket.

Szoros őrizet mellett mentek tovább a budapesti meccsre. Fotók: Karnok Csaba
Szoros őrizet mellett mentek tovább a budapesti meccsre.
Fotó: Karnok Csaba

Román rendőri kísérettel érkeztek

A buszok komoly román csendőri kísérettel érkeztek a határhoz. Bár úgy hírlett, az egyik buszon utazó csapat útközben, Aradnál konfliktusba keveredett a hatóságokkal, még könnygázt is be kellett vetni ellenük, Nagylakon már nem volt ennyire feszült a hangulat. Az egyik buszról leszálló társaság ugyan hamar összeverődött, hangos éneklésbe és kántálásba kezdett, ám amint a magyar rendőrök megkérték őket, hogy szálljanak vissza, hamar elcsendesedtek, és engedelmeskedtek az amúgy udvarias felszólításnak, és hamarosan útra is keltek. Nagylaknál a 7 buszt három csoportra osztották, innen így indultak tovább – elöl-hátul rendőri felvezetéssel, illetve kísérettel. Az autók egyénileg mehettek tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsklopfolóval ment munkáért

Makó - Egy nő felmászott volt főnöke BMW-jére, majd kezében egy húsklopfolóval hadonászott és ordibált. Tovább olvasom