Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A finn Mikulásnak készített díszdobozt a Dekor Műhely

Apró műhelyben nagyszerű dolgok keletkeznek. Ezt a makói Dekor Műhely munkássága mi sem bizonyít jobban. A kis helyet a kreativitás, egyediség jellemzi, amely remek dolgokat rejt magában. Még a finn Mikulás, Joulopukki ajándékdoboza is itt készült.
Tíz éve kezdte meg a munkát Fritschné Ács Andrea apró pincehelyiségében, a Dekor Műhelyben. Eleinte cégtáblákat tervezett és reklámdekorációval foglalkozott, mostanra azonban ez már kibővült: egyedi ajándéktárgyakat is alkot társával. A műhely pici, de otthonos. Már első látásra úgy tűnt, hiába apró a hely, minden megvan benne, ami a kreativitáshoz kell. A műhelyben a természetes színek dominálnak, mindent az egyszerűség hat át, ám nem ezen múlik az alkotás, hisz ahhoz maguk az alkotók kellenek. Fritschné Ács Andrea ugyanis nincs egyedül; egy lelkes kolleganő segíti munkáját, Méreg Szilvia. Mint mondják, tökéletesen kiegészítik egymást: Andrea egy komolyabb látásmódot képvisel, míg Szilvia a fiatalos vonalat viszi.

Fritschné Ács Andrea és Méreg Szilvia. A szerző felvétele
Fritschné Ács Andrea és Méreg Szilvia.
A szerző felvétele

A műhelyben van minden: díszesen festett órák, üvegek, bőrpénztárcák, ékszertartók, mostanában pedig egyedi Holdnaptáruk a legnépszerűbb. Készítettek már felkérésre is ajándéktárgyakat, díszcsomagolást: nemrégiben a maroslelei Önkormányzat felkérésére a „Maroslele Aranya" termékcsalád csomagolásmódjait tervezték meg, és az ahhoz kötődő díszdobozok is az ő nevükhöz fűződnek. Nagy megtiszteltetés volt, hogy ezekből még Joulopukkit, a finn Mikulást is megajándékozták. Volt, hogy külföldről keresték meg őket: egy ír kisváros városrészének makettjét kellett elkészíteniük papírból, az több hetes munka volt.

Csak aprólékosan!

A gravírozott alkotásaikat gondos szerkesztés előzi meg: először papíron, majd számítógépen rajzolják meg a kívánt mintát, s ezeket aztán egy speciális eszközzel, a lézergravírozóval vágjak ki. Végül a legaprólékosabb munka, a festés következik. Mindkettőjüknek ez a kedvence, ekkor nyer végleges formát a tárgy. Persze, olykor náluk is akad alkotói válság. Olyankor természetjárásból, könyvekből, internetről szereznek újabbnál újabb ihleteket. Munkát egyébként ritkán visznek haza, otthon csak ötletelni szoktak. 

Az ajándéktárgyak egyediségét nemcsak a formák és színek adják, különlegességük a mintákban rejlik. Mindent a nőiesség és a természetesség ötvözete fémjelez: a tárgyak többsége virágmotívumot kap. A kreativitás mellett az újrahasznosítás jegyében alkotnak. A fa és a papír mellett üveg- és bőrhulladékot is felhasználnak, melyekből épp olyan nagyszerű dolgok készíthetők, mint az újakból. Sosem dobnak ki semmit, mondván, még jó lesz valamire. Munkájukban és magánéletükben is a természetesség hívei: ez jól látszik mind a műhelyen, mind az ott található munkákban. A színekben a föld színeit preferálják: leginkább a barna, a zöld, a narancs és a vörös dominál.

Andi egész életében szerette az üveget, az anyagokat, a papír szerelmese volt, és szeretett alkotni is, innen az ok, miért hozta létre a Dekor Műhelyt. Egyébként sosem erre a pályára készült: nyomdászatot tanult, aztán tanár lett, pedagógusként figyelt fel Szilvi kiváló rajztehetségére. Négy éve közösen alkotnak, de Andihoz hasonlóan Szilvi is pályaelhagyó: végzettsége szerint agrár-, közgazdasági és áruforgalmi technikus. – Nem bánom, hogy nem az igazi szakterületemen dolgozom, sőt. Mindig is jellemzett a kreativitás, ezért máshol el sem tudnám képzelni magam – fogalmaz. – Azt csinálhatjuk, amit igazán szeretünk, és ennél jobb nincs a mai világban, tulajdonképpen a hobbink a munkánk – összegez Andrea.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolltartó egy ágyútöltény hüvelyéből

Forgó Géza igazgató a makói múzeum irodalmi kiállítóhelyén, az Espersit-házban szinte véletlenül bukkant rá nemrégiben egy első világháborús ágyútöltényhüvelyből készült asztali dísztárgyra. Tovább olvasom