Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A Mont Blanc-t is legyőzte a hegymászó autószerelő

Makó - Alföldi ember létére különös hobbit választott a makói autószerelő, Rozsnyai Sándor: hegyet mászik. Meghódította már Nyugat-Európa legmagasabb csúcsát, a Mont Blanc-t – készül a Himalája-alaptáborba és az Andokba is.
Mindig is szeretett sportolni, egy focimeccsen történt kéz- és bordatörés után pedig már nem is nagyon maradt más lehetősége a mozgásra, mint a túrázás – így került a hegymászósport közelébe az 53 éves makói autószerelő, Rozsnyai Sándor. Először, 4 esztendeje kisebb hegyi túrákra vállalkozott a romániai Bihar-hegységben, ezt követően igyekezett mind magasabb hegyeket megmászni szerte Európában. Végül a kontinens egyik legmagasabb csúcsát, a Franciaország és Olaszország határán lévő Mont Blanc-t is sikerült meghódítania. Nyugat-Európa tetején, a 4810 méteres magasságban mindössze 10 percet töltött, de azt mondja, megérte a pokoli erőfeszítés. Ide évente 20 ezren próbálnak meg feljutni – csak 12 ezer embernek sikerül.

A hegymászás megtanít a természet törvényeinek tiszteletére, az alázatra és a kitartásra – mondja embert próbáló kalandjairól Rozsnyai Sándor. Először is kiváló kondícióra van hozzá szükség. Ennek megőrzése érdekében rendszeresen fut, kerékpározik, edzőteremben gyakorol. Nagyon fontos a felszerelés is – túrabakancs, jégcsákány, hágóvas, símaszk, valamint a különböző védőruhák.

Odafenn, az embertelen körülmények között sokszor egy pillanaton múlik minden
Odafenn, az embertelen körülmények között sokszor egy pillanaton múlik minden.

Beszerzésük nem olcsó – jegyzi meg –, de mindent csak egyszer kell megvenni. Ráadásul a jó minőségű felszerelés adott helyzetben szó szerint életet menthet, spórolni tehát nem érdemes rajta. Ez persze nem olcsó sportág, de a nagyobb túrák megvalósításában az egyik üzleti partnere is segítségére van. És legalább ilyen fontos a precíz tervezés, a felkészülés, ami alkalmaként hónapokig is eltarthat. A listát, amin összeírja, mi mindent visz magával – például tartalék élelmiszer, ital, gyógyszer, fejlámpa –, indulás előtt nagyon sokszor elolvassa, ugyanis amikor a havon menetel, már csak magára és azokra a dolgokra számíthat, amiket elhozott. Arra is gondolnia kell, hogy a holmit napközben mindig vinnie kell, menetelve – olykor akár 10–12 órán át.

azzza
Nehéz terepen - biztosító kötéllel

Bár sok olyan helyen járt, amely rendszeresen követel emberéletet, a makói autószerelő soha nem került kritikus helyzetbe. Ezt éppen az alapos felkészülésnek és a kiváló erőnlétnek köszönheti – azt mondja, a negyvenesekkel is állja a versenyt. Az sem mellékes, hogy mindig tapasztalt társakkal vág útnak.

Európa után Ázsia és Dél-Amerika következik

Rozsnyai Sándort félti családja, amikor útra kel, de büszkék is rá, és tudják: nem lehet lebeszélni. Most Ausztria legmagasabb csúcsát, a 3800 méteres Grossglocknert készül megmászni – a jövő hónap végén indul. Távolabbi tervei között az 5400 méteres Himalája-alaptábor és a dél-amerikai Andokban lévő, 7000 méteres Aconcagua is szerepel.  

Hogy miért érdemes hegyet mászni? Egyetért Edmund Hillaryvel, aki azt mondta, azért kell megmászni a hegyet, mert ott van, de hozzáteszi azt is, hogy őt egész életében a kihívások, az új célok érdekelték. Vállalkozásában keményen dolgozik, és amit más mondjuk szórakozásra vagy tengerparti nyaralásra költ, ő a hegymászásra áldozza. Jó sport mindezek mellett azért is, mert idegen kultúrákat, embereket ismerhet meg, vagy mert megtanul értékelni olyan hétköznapi dolgokat, mint egy bögre meleg tea – ilyet odafenn olvasztott hóból készít magának.

Megjegyzi: odafenn, az embertelen körülmények között sokszor egy pillanaton múlik minden. Ott éppen ezért semmi másra nem tud koncentrálni, mint az előtte álló méterekre, ami kitűnő stresszoldó. Nemcsak fizikailag, szellemileg is különleges élmény tehát egy-egy csúcs meghódítása, és ezekről még az unokáinak is biztosan mesélni fog.

Olvasóink írták

 • 14. 1makói 2012. június 17. 08:11
  „Gratulálok, Rozs! :)
  Nagyon tiszteletre méltó a kitartásod, és az erőfeszítés, amit a céljaidért megteszel.
  Ilyesmire csak nagyon kevesek vállalkoznak. Elismerést érdemelsz ezért a remek teljesítményért.
  Tényleg mindig is maximalista voltál mindenben.
  De csak óvatosan, szinte hetente lehet olvasni hegymászó-balesetekről!!!

  Sok sikert a továbbiakban!”
 • 13. túratárs 2012. június 16. 17:14
  „Lukréciával mindenben egyetértek!
  Egy hozzászólásnak a cikkre és annak tartalmára kellene vonatkozni! Sajnos a rosszindulat és az irigység felülkerekedik a tiszteleten és a méltányoláson.
  Történetesen ismerem Sándort és a Mont Blanc-nal is volt szerencsém találkozni. Pokoli erőfeszítés feljutni oda, elismerésre való teljesítmény, ami mellett eltörpül az anyagi ráfordítás. Napokig sátorban, bivakban, földön aludni, mosdatlanul ,fáradtan ébredve tovább indulni, szó szerint szinte kenyéren és vízen. Küzdeni a magassággal és az oxigénhiány okozta erőtlenséggel! Sándor túlságosan szerény ahhoz, hogy a teljesítménye értékét fokozza ezeknek a tényeknek a közlésével. Iszonyú elszánság és kitartás kell mindehhez és az a fajta maximalizmus, ami Sándorra jellemző. Nemcsak ebben, hanem a munkájában is, ami magasan minőségi! Körül kell nézni a városban a többiek sem dolgoznak olcsóbban, sőt!!!! A fővárosi munkadíjak pedig éppen háromszor-négyszer ekkorák!
  Gratulálok Sanyi, csak így tovább, menj az álmaid után, ne add fel! Légy büszke , hogy olyat tettél, amire mások csak irigyek lehetnek!”
 • 12. 3évesférfi 2012. június 15. 14:52
  „11. bo: Ugyan kérlek. Rajtad kívül mindenkinek szemet szúrt.”
 • 11. bo 2012. június 14. 20:28
  „10. 3évesférfi Kifejtenéd?”
 • 10. 3évesférfi 2012. június 14. 20:10
  „8. bo: Beszóltál igazi bunkó tempóban, hiába terelsz.”
 • 9. Mil 2012. június 14. 19:02
  „Kit érdekel, hogy magasak az árai? Akkor vidd máshová az autót. Szabad piac van, szabad verseny, gondolom más műhely is akad arrafelé..”
 • 8. bo 2012. június 14. 16:34
  „7. lukrecia A cikk témája egy ember, aki hegyet mászik. Feltételezem nem ismeri személyesen, hisz akkor valószínűen nem magasztalná az égig, de ha igen, az az Ön dolga. Azt hiszem a jelen világban mindenkinek lehet véleménye, amit szabadon elmondhat. Feltételezem nem Ön az aki megszabhatja ki mihez szóljon hozzá. Mint látja, én hozzászóltam a szolgáltatása árairól, ami a saját véleményem. A második hozzászóló ahelyett, hogy megcáfolja az állításomat, egyszerűen lehülyézett. Neki ez a véleménye, így ismeretlenül rólam. Természetesen az ilyen emberekről nekem is meg van a véleményem és nem is rejtem véka alá. Szép dolog, amit a Sanyi csinál, nekem személyesen semmi bajom vele, de makói viszonylatban, szerintem magasak az árai. Részemről lezártam a bunkóságot, persze addig, amíg ismét meg nem szólítanak. Sanyinak sok sikert a hobbijához.”
 • 7. lukrecia 2012. június 14. 15:53
  „uraim a cikk temaja a hegymaszas, probaljunk a jomodornal maradni , es nem a jo magyar szokas szerint ismet tamadni egy mintaeletet elo embert.
  Jomagam is bejartam az europai csucsokat, majd ha valaki vegig ment a Grosslockner stassen, fenn volt az Augielle du midin, vagy a Zugspitzen, es ezek utan is negativ elmenye lenne , azok hozzaszolhatnak.”
 • 6. lukrecia 2012. június 14. 15:47
  „Rozsnyai Sandorhoz iroma kovetkezot, talan olvassa. Szivesen jelentkeznek a Grosslockner turara ha lehetseges. Hasonlo motivaciok, es egyeb hasonlosagok mellett.”
 • 5. bo 2012. június 14. 14:05
  „2 Ha már ilyen szépen megszólítottál, biztos vagyok benne, hogy anyád büszke rád!”
 • 4. Simsim 2012. június 14. 13:06
  „Nem tudom, hogy miért kell a műhelyet felhozni témának! Sokkal fontosabb lenne, a sportolói eredményeket figyelni! Nem kis erőfeszítés egy ilyen túra, hatalmas kitartást igényel! Nagyon sok ember ennek felét nem tudná végig csinálni! Személy szerint csak gratulálni tudok Rozsnyai Úrnak! Ezen van a hangsúly, ez a cikk is erről szól! Amúgy ha a műhelyről van szó, akkor csak annyit tudok mondani, hogy régi, visszajáró ügyfél vagyok és nagyon meg vagyok elégedve Rozsnyai Úr munkájával! Modern, felszerelt műhelye van, megfelelő szakmai háttér, felszereltség! Akkor miről is beszélünk?”
 • 3. Franziee 2012. június 14. 10:56
  „Szerintem a Rozsnyai műhely nem is drága, el kell menni Szegedre megnézni mi van ott... Felszerelt, sokoldalú. Nézd meg: szőregen sufniműhely Józsival, feketén, csak aknával, ajtó nélkül és még drágább is, viszont sz@rt sem ért hozzá.”
 • 2. eljensokaszeged 2012. június 14. 09:34
  „1. agyad viszont inkább barlangi”
 • 1. bo 2012. június 14. 08:42
  „A munkadíj árai is a csúcsokat verik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csirkefejet, petárdát hajítottak a deszkások pályájára

Azért, hogy ne a város utcáin sportoljanak a fiatalok Makón, megoldást jelentene egy a részükre kialakított sportpálya. Tovább olvasom